Αξιολογήσεις για Φρούριο Φυλής. (Νυχτερινό Κέντρο) στην Φυλή (Αττική).
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Φρούριο Φυλής, Νυχτερινό κέντρο στην Φυλή (Αττική)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Φρούριο Φυλής
Π. Α.
Κομμάτι τής Ίστορίας τής πατρίδας μας, καί είδικότερα τής Άθήνας. Άπό έδώ έξόρμησε ό δημοκρατικός Θρασύβουλος μέ τούς άντρες του, καί άνέτρεψε τούς 30 τυράννους πού είχαν τοποθετήσει οί Λακεδαιμόνιοι,- μετά τήν τραγική ήττα τών Άθηναίων- κατά τόν Πελοππονησιακό πόλεμο.
G. K.
Μόνο αν σας αρέσει η θέα και θέλετε να νιώσετε ότι κατακτησατε ένα κάστρο (αφού στην ουσία μπαίνεις μέσα σκαρφαλωνοντας το τοίχος. Δεν θα το πρότεινα σε οικογένειες με παιδιά
C. B. c.
Φανταστικό σημείο με υπέροχη θέα.
Δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής, στη ορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 680 μέτρων βρίσκεται το αρχαίο οχυρό της Φυλής.
Πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα από τους Αθηναίους. Το οχυρωματικό έργο ήταν υψηλής στρατηγικής σημασίας καθώς ήλεγχε το ορεινό πέρασμα μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας, ενώ από η κορυφή του επόπτευε αποτελεσματικά την Αθήνα.
Το αρχαίο τείχος είναι κτισμένο με ακατέργαστους και πολυγωνικούς λίθους. Κάλυπτε την ανατολική και βόρεια πλευρά του υψώματος. Η δυτική πλευρά ήταν τόσο απόκρημνη, ώστε δεν χρειάστηκε να περιβληθεί με τείχος. Οι απότομοι βράχοι ήταν από μόνοι τους ένα αποτελεσματικό οχυρωματικό μέσο.
Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη και ακριβής καταγραφή για τον σκοπό ανέγερσης του συγκεκριμένου φρουρίου, οι περισσότερες αναφορές υποστηρίζουν ότι το τείχος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των Αθηναίων, τον 6ο αιώνα π.Χ., από τον τύραννο Πεισίστρατο.
Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, το οχυρό χρησιμοποίησε και ο Θρασύβουλος το 404 π.Χ, όταν η Αθήνα τέθηκε υπό τον έλεγχο των Τριάκοντα Τυράννων.
S. S.
To Φρούριο Φυλής 680 μ. έχει καταπληκτική θέα προς την κορυφή Κεραμίδι όσο και προς την Αθήνα και την Ακρόπολη. Από εδώ εξεστράτευσε ο Θρασύβουλος το 406 πΧ. κατά των τριάκοντα τυράννων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το πάχος των τοίχων είναι 2,75μ. έχει 2 πύλες στη BA και στη NΔ πλευρά του, 6 τετράγωνους πύργους και ένα στρογγυλό. Όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία αλλά και την φυσιολατρία ο συγκεκριμένος χώρος θα του δώσει αρκετές συγκινήσεις
A. T.
Υπέροχη περιοχή αλλά το κάστρο δεν έχει πολύ ενδιαφέρον. Αν βρεθεί κανείς όμως στην περιοχή πρέπει να το επισκεφτεί.
M. L.
Ιστορικό φρούριο που χρονολογειται από τον 4ο αιώνα....δεν είναι καλοδιατηρημένο...η θέα όμως κόβει την ανάσα
Σ. Σ.
Ένα μέρος που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος, σε υπέροχη τοποθεσία, με φοβερή θέα, αλλά παρατημένο! Κρίμα γιατί θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο!
n. t.
Το αρχαιο φρουριο Φυλης, που φυλαγε τον ορεινό δρομο για Θήβα.
P. P.
Το φρούριο της Φυλής βρίσκεται στις νότιες απολήξεις της Πάρνηθας σε υψόμετρο 687 μ. και θεωρείται από τα σπουδαιότερα αρχαία μνημεία του βουνού. Πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ από τους Αθηναίους σαν παρατηρητήριο με σκοπό τη προστασία της πόλης τους γιατί από το σημείο αυτό μπορούσε να ελεγχθεί το ορεινό πέρασμα μεταξύ Βοιωτίας και Αττικής. Από το φρούριο αυτό ξεκίνησε ο Θρασύβουλος το 404 π.Χ τον αγώνα του κατά των τριάκοντα τυράννων που έλεγχαν τη πόλη των Αθηναίων.
Π. Μ. (. M.
Στην άκρη ενός χωματόδρομου, στο δρόμο από το μοναστήρι Κλειστού προς τα Δερβενοχώρια, σε έναν πανέμορφο τόπο, κατάφυτο, με έντονο ανάγλυφο, στέκει επιβλητικό εδώ και 2500 χρονια, το αρχαίο φρούριο της Φυλής, ξεχασμένο από ολους, παλεύει με το χρόνο και τη φθορά. Αξιζει να το επισκεφθείτε και να σκαρφαλώσετε στο εσωτερικό του πάνω από τα γκρεμισμένα του τείχη.
D. X.
Ένα πολύ ωραίο μέρος για εξορμηση διπλα στην Αθήνα, ιστορικά σημαντικό αλλα δυστυχώς όχι όσο γνωστό θα έπρεπε. Απέχει πολύ λίγο από τον δρόμο προς Δερβενοχωρια, και είναι προσβάσιμο μέσω χωματόδρομο (αν κ τα τελευταία 200 μέτρα θέλουν περπατημα)
Το αρχαίο οχυρό της Φυλής εντοπίζεται στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 850 μέτρων, γύρω στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής.Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι, προκειμένου να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα. Το φρούριο της Φυλής, που χρονολογείται στον 4ο αιώνακατέχει στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο, αν και όχι τον ευκολότερο, δρόμο που συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα. Το οικοδόμημα αυτό θα πρέπει να αποτελούσε παρατηρητήριο-φρυκτωρία, καθώς προσέφερε ανεμπόδιστη θέα στον παρακείμενο δρόμο.Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι τα τμήματα πολυγωνικής τοιχοποιίας στα βορειοανατολικά του φρουρίου του 4ου αιώνα δεν ανήκουν σε οχυρό, αλλά σε οικισμό. Αν αυτή η ερμηνεία ισχύει, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Θρασύβουλος κατέλαβε αυτό το χωριό και το χρησιμοποίησε ως ορμητήριο εναντίον του Πειραιά. Πάντως, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φρουρίου, και η θέση του αρχαίου δήμου της Φυλής εντοπίζεται κάπου μεταξύ αυτής της τοποθεσίας και πηγής άφθονου νερού στα ανατολικά της οχύρωσης του 4ου αιώνα. Η ανέγερση της τελευταίας εντάχθηκε σε ένα γενικότερο πρόγραμμα κατασκευής οχυρώσεων, που πραγματοποίησαν οι Αθηναίοι μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το φρούριο της Φυλής αναφέρεται σε επιγραφές και ψηφίσματα του 4ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά στους πολέμους εναντίον των Μακεδόνων, κατά τον 3ο αιώνα. Το 304 πολιορκήθηκε και καταλήφθηκε από τον Κάσσανδρο στο πλαίσιο της σύγκρουσής του με τον Δημήτριο Α΄ τον Πολιορκητή και παρέμεινε στην κατοχή του μέχρι το 283. Η τελευταία επιγραφική μαρτυρία σχετίζεται με επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στο τείχος και χρονολογείται το 236.
G. K.
Εύκολη διαδρομή μέχρι το φρούριο και ευκολη η είσοδος στο εσωτερικό του. Σώζονται τμήματα της τοιχοποιίας και της θεμελίωσης. Αυτό που αξίζει βέβαια είναι η απαράμιλλη θέα των 360 μοιρών.
Α. Ν.
Αξιόλογο αρχαίο φρούριο σε φανταστική θέση με απίθανη θέα αλλά σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε άλλα Κράτη θα είχε γίνει πλήρης αναστήλωση και αξιοποίηση του αρχαίου αυτού φρουρίου.
n. p.
Το αρχαίο οχυρό της Φυλής εντοπίζεται στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 850 μέτρων, γύρω στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής. Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι, προκειμένου να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα. Το φρούριο της Φυλής, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα κατέχει στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο, αν και όχι τον ευκολότερο, δρόμο που συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα.Το ακανόνιστου σχήματος τείχος αγκαλιάζει την ανατολική πλευρά του υψώματος. Η δυτική πλευρά του υψώματος είναι τόσο απόκρημνη,ώστε δεν χρειάστηκε να περιβληθεί με τείχος. Η κορυφή του υψώματος προσφέρει μία εξαιρετική θέα της πόλης των Αθηνών.
Β. Φ.
Το φρούριο της Φυλής βρισκόταν στα νοτιοδυτικά από το κέντρο του δήμου. Πιθανώς ο τόπος ήταν ήδη οχυρωμένος από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., όταν καταλήφθηκε από τους εχθρούς του Πεισιστράτου. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του φρουρίου τα οποία μπορεί να δει κανείς σήμερα, ωστόσο, χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Όπως και πολλά άλλα οχυρά σε περίοδο ειρήνης, το φρούριο της Φυλής για πολύ καιρό χρησιμοποιείτο από έφηβους κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της υποχρεωτικής τους στράτευσης. Το οχυρό αυτό βρίσκεται σε απότομο βράχο, το οποίο θα μπορούσε να καταληφθεί μόνο από τη δύσβατη κορυφογραμμή στην ανατολική πλευρά. Από την κορυφή του βουνού υπάρχει θέα προς την αθηναϊκή πεδιάδα, το όρος του Υμηττού και το Σαρωνικό κόλπο.
Το παλαιότερο φρούριο μετά τον 4ο αιώνα π.Χ. εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια κτίστηκε το νεότερο και γνωστό σήμερα φρούριο της Φυλής σε υψόμετρο 687 μέτρα στη δυτική Πάρνηθα, νοτιοδυτικά της πηγής της Αγίας Παρασκευής, περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά της θέσης, όπου εντοπίζεται ο αρχαίος δήμος της Φυλής και περίπου 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της σημερινής Xασιάς
G. S.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το χώρο. Κοντινή απόσταση απο την Αθήνα και είσαι μέσα στη φύση και στην ιστορία της αρχαίας Αθήνας! Εξαιρετική θέα προς Αθήνα!
A. T.
Στο δρόμο της Φυλής μετά τη κρύα πηγή στα αριστερά είναι ένας σύντομος χωματόδρομος που σε πάει εκεί. Εντυπωσιακό από κάτω όπως το κοιτάς και η θέα εντυπωσιακή.
E. P.
Όσον αφορά το φρούριο σώζονται μόνο τα τοιχη.γενικώς είναι παρατημένο στον καιρό και στο πέρασμα του χρόνου. Το σημείο όμως είναι πολύ όμορφο. Έχει πολύ ωραία θέα στην Αθήνα κ σε συνδιασμο με τα μοναστήρια κ τα δερβενοχωρια μπορεί κανείς να κάνει μια ενδιαφέρουσα κοντινή εκδρομή.
V. S.
Στρατηγικής σημασίας σημείο, για τους αρχαίους Αθηναίους, προκειμένου να προστατεύσουν την πόλη τους. Εξαιρετικό μέρος, για καθημερινές αποδράσεις, πολύ κοντά στην πόλη, αλλά τόσο μακριά από την φασαρία και την καθημερινότητά της. Για όσους τους ανοίγει η όρεξη από το οξυγόνο και την φύση το κοντινό χωρίο, έχει πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, σουβλατζιδικα κ καφετέριες!! Στα όρια του δρυμού της Πάρνηθας, ιδανική εκδρομή αρκεί να σεβόμαστε το περιβάλλον, τη φύση και τα ζώα της.
Κ. Φ.
Υπέροχος τόπος και αφημένος στην φθορά του χρόνου...σαν απόγονος αυτών των ανθρώπων που το έφτιαξαν για τους δικούς τους λόγους την εποχή εκείνη , λυπάμαι για την αδιαφορία των αρμοδίων του σήμερα το 2021 μ.χ.
P. P.
Όμορφη εκδρομή που μας αποκάλυψε ένα κάστρο από το παρελθόν της αρχαίας Ελλάδας.
G. P.
Ένας όμορφος αρχαιολογικός χώρος που διατηρείται σε καλή κατάσταση μέσα στο δάσος!
Περιτριγυρισμένο από πράσινο σε ένα ψηλό σημείο με θέα!
Η περιοχή έχει ενδιαφέρον για πεζοπορία η ποδήλατό!
Ζ. K.
Τέλεια διαδρομή, ακολουθήστε με προσοχή το πορτοκαλί μονοπάτι και η θέα θα σας δικαιώσει, μην τα παρατήσετε!!
C. O.
Ένα μικρό κομμάτι φρουρίου που λόγο της θέσης του έχει πανέμορφη θέα!!
G. K.
Ένα υπέροχο μέρος για να βρεθεί κανείς. Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της εγγύτητας στην πόλη με πολλές επιλογές για αναψυχή και φαγητό.
B. A.
Το φρούριο σαν φρούριο δεν έχει πολλά να σ δείξει αλλά έχει απίστευτη θέα!
V. P.
Ιδιαίτερο μέρος, όχι και πολύ γνωστό. Ωραία περιοχή για βόλτα
Α. Π.
Ή Ίστορία τής πατρίδας μας, καί είδικότερα τής Άθήνας. ( Άπό έκεί έξορμήσας,κατέβηκε στή Άθήνα ό δημοκρατικός Θρασύβουλος μέ τούς άντρες του,καί άνέτρεψε τούς 30 τυράννους πού είχαν τοποθετήσει οί Λακεδαιμόνιοι, μετά τήν τραγική- γιά τούς Άθηναίους- λήξη τού Πελοππονησιακού πολέμου.) Δύο βήματα άπό τήν πόλη, σ 'ένα ύπέροχο τοπίο πνιγμένο στά πεύκα, καί κατάλληλο γιά έκπαιδευτική έκδρομή...!!!
K. T.
Ωραία θέα, ήσυχο μέρος, πολύ πρασινο
Γ. Χ.
Εκπληκτική θέα, το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του... Η φύση οργιάζει και σε αποζημιώνει... Σε καθαρή μέρα φαίνεται η Ελευσίνα...
A. L.
Υπέροχος ανεκμετάλλευτος αρχαιολογικός χώρος
G. T.
Σε ύψωμα χτισμένο το παλιό Φρούριο της Φυλής! Υπέροχη θέα ενός καταπράσινου τοπίου όπου κι αν κοιτάξεις από εδώ! Θα μπορούσαν να το έχουν φτιάξει και να στέκει αγέρωχο στη κορυφή του λόφου! Ιδιαίτερης ομορφιάς το πεζοπορικό μονοπάτι από τη Χασιά ως το Φρούριο,απόστασης 7 χλμ μες στο δάσος!
G. M.
Καταπληκτική τοποθεσία μέσα στο πράσινο.
S. H.
Το φρούριο και η περιοχή είναι πολύ όμορφα, και επίσης το φρούριο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό σύμβολο, είτε αναστηλωμένο είτε όπως είναι. Ευτυχώς το εγκατελειμένο μνημείο προστατεύεται έως ένα βαθμό από τη χολιγουντιανή αντίληψη πολλών, που μάλλον περιμένουν να δουν κάποιο κάστρο από το Game of Thrones, απογοητεύονται και φεύγουν χωρίς να ασχολούνται περισσότερο.
Δ. Α.
Ησυχία, καθαρός αέρας, υπέροχη θέα.
Σε κάποια σημεία βέβαια εμφανής η ανθρώπινη καφρίλα.
E. S.
Το αρχαίο οχυρό της Φυλής εντοπίζεται στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 850 μέτρων, γύρω στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής.Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι, προκειμένου να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα. Το φρούριο της Φυλής, που χρονολογείται στον 4ο αιώνακατέχει στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο, αν και όχι τον ευκολότερο, δρόμο που συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα.Το ακανόνιστου σχήματος τείχος αγκαλιάζει την ανατολική πλευρά του υψώματος. Η δυτική πλευρά του υψώματος είναι τόσο απόκρημνη,ώστε δεν χρειάστηκε να περιβληθεί με τείχος.Η κορυφή του υψώματος προσφέρει μία εξαιρετική θέα της πόλης των Αθηνών. Τα απότομα βράχια εκεί εξομαλύνθηκαν, ώστε να δημιουργηθεί χώρος αρκετά επίπεδος για να φιλοξενήσει οικοδομήματα. Πρόκειται για καταλύματα και κτήρια, τα οποία εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της φρουράς που κατοικούσε εκεί σεμόνιμη βάση. Από τα κτίσματα αυτά έχουν διασωθεί μόνο τα θεμέλια.
Ο οχυρωμένος χώρος είναι σχετικά περιορισμένος (30 x 100 μέτρα). Το τείχος έχει πλάτος 2,5 μέτρα κατά μέσο όρο και επιστέφεται από επάλξεις. Είναι κατασκευασμένο από καλοδουλεμένους ορθογώνιους ογκόλιθους από ντόπιο γκρίζο ασβεστόλιθο. Διαθέτει τέσσερις πύργους, τρεις ορθογώνιας κάτοψης και έναν κυκλικής. Ο κυκλικός πύργος, με διάμετρο περί τα 6 μέτρα, είναι ο ισχυρότερος. Βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία, η οποία είναι και η πλέον ευπρόσβλητη, καθώς εκεί το έδαφος είναι πολύ πιο ομαλό. Στην ανατολική πλευρά του τείχους, κοντά στον κυκλικό πύργο, υπάρχει η κύρια πύλη του κάστρου.Μια δεύτερη πύλη βρίσκεται στη νότια πλευρά.Τμήματα τοίχων πολυγωνικής τοιχοδομίας, τα οποία εντοπίστηκαν στα βορειοανατολικά του φρουρίου του 4ου αιώνα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, έχουν αποδοθεί από κάποιους ερευνητές σε αρχαιότερη οχύρωση. Πιθανώς να πρόκειται για το οχυρό που, σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, κατέλαβε ο Θρασύβουλος το 404. Ήταν τη χρονιά που, μετά την ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες στη Θήβα, η Αθήνα βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Τριάκοντα Τυράννων. Ο Θρασύβουλος, ηγούμενος μικρής ομάδας πολεμιστών, έσπευσε στην πόλη με στόχο την κατάλυση του νέου καθεστώτος και την απομάκρυνση της σπαρτιατικής φρουράς που το προάσπιζε. Κινήθηκε, λοιπόν, από τη Θήβα προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας τον ορεινό δρόμο της Πάρνηθας που προαναφέρθηκε. Το πρώτο φρούριο των Φυλασίων θα πρέπει να συνδεόταν με τρεις πύργους, τα ερείπια των οποίων σώζονταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα σε χαμηλούς λόφους στα νότια και στα ανατολικά της οχύρωσης του 4ου αιώνα. Δύο από αυτούς απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από την πηγή, ενώ ο τρίτος εντοπιζόταν κάτω από τα ερείπια της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, περίπου 1.000 μέτρα ανατολικά. Ο τέταρτος πύργος υπήρχε σε ύψωμα στη θέση Βίγλα ή Άρμα, που βρίσκεται
S. K.
25/3/22 ελάχιστο κόσμο, υπέροχη θέα, κρίμα που δεν είχαμε μαζί μας χαρταετό. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν σκαρφάλωμα και τρέξιμο
d. m.
Υπέροχη θέα προς το φαράγγι της Θοδώρας. Καθαρός αέρας και ησυχία. Το κάστρο έχει καλοδιατηρημένα τείχη με εκπληκτική συναρμογή μεταξύ των ογκόλιθων που τα απαρτίζουν. Αξίζει μια επίσκεψη είτε πεζοπορικά μέσω του φαραγγιού είτε οδικώς.
M. K.
Αξίζει μια επίσκεψη. Φοβερή θέα.
Χ. Λ.
Το αρχαίο οχυρό της Φυλής εντοπίζεται στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 850 μέτρων, γύρω στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής.Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι, προκειμένου να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα. Το φρούριο της Φυλής, που χρονολογείται στον 4ο αιώνακατέχει στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο, αν και όχι τον ευκολότερο, δρόμο που συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα.Το ακανόνιστου σχήματος τείχος αγκαλιάζει την ανατολική πλευρά του υψώματος. Η δυτική πλευρά του υψώματος είναι τόσο απόκρημνη,ώστε δεν χρειάστηκε να περιβληθεί με τείχος.Η κορυφή του υψώματος προσφέρει μία εξαιρετική θέα της πόλης των Αθηνών. Τα απότομα βράχια εκεί εξομαλύνθηκαν, ώστε να δημιουργηθεί χώρος αρκετά επίπεδος για να φιλοξενήσει οικοδομήματα. Πρόκειται για καταλύματα και κτήρια, τα οποία εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της φρουράς που κατοικούσε εκεί σεμόνιμη βάση. Από τα κτίσματα αυτά έχουν διασωθεί μόνο τα θεμέλια.
Ο οχυρωμένος χώρος είναι σχετικά περιορισμένος (30 x 100 μέτρα). Το τείχος έχει πλάτος 2,5 μέτρα κατά μέσο όρο και επιστέφεται από επάλξεις. Είναι κατασκευασμένο από καλοδουλεμένους ορθογώνιους ογκόλιθους από ντόπιο γκρίζο ασβεστόλιθο. Διαθέτει τέσσερις πύργους, τρεις ορθογώνιας κάτοψης και έναν κυκλικής. Ο κυκλικός πύργος, με διάμετρο περί τα 6 μέτρα, είναι ο ισχυρότερος. Βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία, η οποία είναι και η πλέον ευπρόσβλητη, καθώς εκεί το έδαφος είναι πολύ πιο ομαλό. Στην ανατολική πλευρά του τείχους, κοντά στον κυκλικό πύργο, υπάρχει η κύρια πύλη του κάστρου.Μια δεύτερη πύλη βρίσκεται στη νότια πλευρά.Τμήματα τοίχων πολυγωνικής τοιχοδομίας, τα οποία εντοπίστηκαν στα βορειοανατολικά του φρουρίου του 4ου αιώνα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, έχουν αποδοθεί από κάποιους ερευνητές σε αρχαιότερη οχύρωση. Πιθανώς να πρόκειται για το οχυρό που, σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, κατέλαβε ο Θρασύβουλος το 404. Ήταν τη χρονιά που, μετά την ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες στη Θήβα, η Αθήνα βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Τριάκοντα Τυράννων. Ο Θρασύβουλος, ηγούμενος μικρής ομάδας πολεμιστών, έσπευσε στην πόλη με στόχο την κατάλυση του νέου καθεστώτος και την απομάκρυνση της σπαρτιατικής φρουράς που το προάσπιζε. Κινήθηκε, λοιπόν, από τη Θήβα προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας τον ορεινό δρόμο της Πάρνηθας που προαναφέρθηκε. Το πρώτο φρούριο των Φυλασίων θα πρέπει να συνδεόταν με τρεις πύργους, τα ερείπια των οποίων σώζονταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα σε χαμηλούς λόφους στα νότια και στα ανατολικά της οχύρωσης του 4ου αιώνα. Δύο από αυτούς απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από την πηγή, ενώ ο τρίτος εντοπιζόταν κάτω από τα ερείπια της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, περίπου 1.000 μέτρα ανατολικά. Ο τέταρτος πύργος υπήρχε σε ύψωμα στη θέση Βίγλα ή Άρμα, που βρίσκεται 100 μέτρα νοτιοδυτικά της Φυλής.
Το οικοδόμημα αυτό θα πρέπει να αποτελούσε παρατηρητήριο-φρυκτωρία, καθώς προσέφερε ανεμπόδιστη θέα στον παρακείμενο δρόμο.Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι τα τμήματα πολυγωνικής τοιχοποιίας στα βορειοανατολικά του φρουρίου του 4ου αιώνα δεν ανήκουν σε οχυρό, αλλά σε οικισμό. Αν αυτή η ερμηνεία ισχύει, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Θρασύβουλος κατέλαβε αυτό το χωριό και το χρησιμοποίησε ως ορμητήριο εναντίον του Πειραιά. Πάντως, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φρουρίου, και η θέση του αρχαίου δήμου της Φυλής εντοπίζεται κάπου μεταξύ αυτής της τοποθεσίας και πηγής άφθονου νερού στα ανατολικά της οχύρωσης του 4ου αιώνα. Η ανέγερση της τελευταίας εντάχθηκε σε ένα γενικότερο πρόγραμμα κατασκευής οχυρώσεων, που πραγματοποίησαν οι Αθηναίοι μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το φρούριο της Φυλής αναφέρεται σε επιγραφές και ψηφίσματα του 4ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά στους πολέμους εναντίον των Μακεδόνων, κατά τον 3ο αιώνα. Το 304 πολιορκήθηκε και καταλήφθηκε από τον Κάσσανδρο στο πλαίσιο της σύγκρουσής του με τον Δημήτριο Α΄ τον Πολιορκητή και παρέμεινε στην κατοχή του μέχρι το 283. Η τελευταία επιγραφική μαρτυρία σχετίζεται με επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στο τείχος και χρονολογείτ
Μ. Δ.
Πανέμορφο σημείο, εύκολη πρόσβαση απο βατό δρόμο και για επιβατικό αυτοκίνητο.Η θέα μοναδική , η επίσκεψη να γίνει οχι με λασπωμένο έδαφος εάν θέλετε να μπείτε και στο φρούριο
K. V.
Φρούριο χτισμένο σε πολύ ωραία περιοχή στην δυτική πλευρά της Πάρνηθας. Η θέα προς τις γύρω κορυφές είναι εξαιρετική. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι πολύ εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου όπου αφήνει κανένας το αυτοκίνητο και πρέπει να περπατήσει για λίγο σε χωματόδρομο. Το κάστρο είναι πλήρως εγκατελειμένο και σταδιακά γκρεμίζεται. Δεν υπάρχει κάποια πύλη εισόδου και ο επισκέπτης θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τα ερείπια για να μπει στο εσωτερικό του.
K. B.
Πολύ ωραίο μέρος
Έχεις ωραία θέα και είναι πολύ ωραίο μέρος για πικ νικ
M. K.
Ένα υπέροχο μέρος ανάμεσα στο πράσινο αλλά καθόλου αξιοποιημένο από την Πολιτεία
Χ. Δ.
Αρχαία τείχη των Αθηνών με δύσκολη διαδρομή αλλά συντομότερη προς αρχαία Θήβα. Όμορφο φυσικό τοπίο για πεζοπορία κ πικ-νικ.
L. i.
Εντάξει..
Ένα ακόμη παρατημένο φρούριο, με βαριά ιστορία, που αν ήταν σε άλλη χώρα, θα μιλούσαμε στην Ελλάδα για αυτό και θα τό επισκεπτόμαστε οπωσδήποτε συνδιάζοντας τις διακοπές μας..
Στα θετικά η ύπαρξη πυροσβεστικής υπηρεσίας στο σημείο.
Η. Γ.
Είναι αφημένο στην τύχη του...
Α. Π.
Για να μπει κανείς μέσα στο φρούριο θέλει λίγο σκαρφάλωμα. Υπέροχη θέα.
Το φρούριο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ
G. k.
Καταπληκτικό μέρος, όμορφο δασος
Δ. Π.
Όμορφο σημείο κοντά στην Αθήνα. Εύκολη πρόσβαση
Χ. Γ.
Υπέροχο μέρος με ωραία μονοπάτια για πεζοπορία!!
C. P.
Αρχαίο φρούριο που αξίζει να επισκεφτείτε.
A. F.
Ομορφιά τις φύσις
p. v.
Πολύ ωραία διαδρομή δυστυχώς δεν έχει καλή σήμανση
D. J.
Εξαιρετική θέα, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη το φρούριο
D. K.
Ωραίο φυσικό περιβάλλον, όμορφη θέα
,κρίμα πού είναι παρατειμενο στη φθορά του χρόνου.
Κ. Π.
Μια υπέροχη διαδρομή στο φαράγγι της Θοδώρας...
K. P.
Καλά διατηρημένο αρχαίο φρούριο.
B. P.
Φοβερο κτισμα αλλα δυστυχως κακοσυντηρημενο
G. N.
Υπέροχο μέρος για περίπατο !!!
Α. Λ.
Ιστορικο σημειο λιγο εξω απι την Αθηνα με καταπληκτικη θεα και ενεργεια.
k. k.
Ιστορικος τοπος,φρουριο του 4 αιωνα πχ αφημενο στην καταστροφη του χρονου των Νεοελληνων.πληρη εγκαταληψη,πεσμενα τα τειχη, τα χορτα,και τα ξερα διπλα αμαζευτα,λιγο ενδιαφερον αρχαιολογικος χωρος ειναι,πρεπει να τον τιμουμε.τοπος για καθημερινες αποδρασεις απο την Αθηνα,να την βλεπεις απο ψηλα,καθαρος αερας,περιπατοι και βολτες στους χωματινους δρομους,και πολλες ταβερνες στα γυρο χωρια με εκλεκτους μεζεδες.
G. S.
Πανέμορφο μέρος, με θέα όλη σχεδόν την Αττική!!
a. E.
Πολύ όμορφο.
K. N.
Ωραία πεζοπορία αλλά για καλή φυσική κατάσταση!!!
Ι. Α.
Δυστυχώς ένα πολύ όμορφο μέρος χωρίς καμία αξιοποιήση.
Φ. Μ.
Όμορφη πεζοπορία υπέροχη θέα από ψιλά
A. A.
Υπέροχη τοποθεσία, και θέα με ιστορική σημασία.
A. A.
Ένα μνημείο σχετικά άγνωστο με αρκετά σημαντική σημασία για την ιστορία μας
Ε. Π.
Αξίζει κανείς να το επισκεφθείς είναι εξαιρετική Η τοποθεσία του.....
Ν. Μ. (.
Μοναδικό, απαραίτητη η επίσκεψη εκεί από όποιον θέλει να γίνει πιο "πλούσιος"
s. e.
Πολύ όμορφο μέρος αξίζει να το δεις
p. k.
Μαγικό μέρος αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος
Χ. Μ.
Όμορφο φυσικό περιβάλλον, χρειάζεται όμως συντήρηση!
L. P.
Όμορφο το φρούριο αλλά πρέπει να του δώσουμε και λίγη Φροντίδα
Γ. Μ.
Σε ωραίο σημείο με θέα. Αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά
a. s.
Μια χαρά σημείο είναι με πολύ όμορφη θεα
Γ. Τ.
Τέλειος ιστορικός χώρος!
Τέλειος χώρος αναψυχής!
Ά. Μ.
Όμορφο μέρος με πλούσια ιστορία και ωραία θέα
Κ. Λ.
Πλούσια βλάστηση, υπέροχη θέα!
Ν. Μ.
Καταπληκτικό μέρος υπέροχη θεαααα
Α. Τ.
Τρομερή θέα!!Εύκολη πρόσβαση!!!
p. k.
Όμορφο μέρος αλλά εγκαταλελειμμένο.
Α. Α.
Δεν είναι προσβάσιμο
P. D.
Καταπληκτικό μέρος!!!
K. L.
Περπάτημα θέα
Β. Φ.
Απίστευτη θέα!!!
C. P.
Αξίζει να πας
Β. Κ.
Παρθένο!
C. A.
Φοβερό!
M. Κ. δ. ε. κ.
Οκ
Ν. Γ.
Μαγευτηκη θεα
a. C.
Εντυπωσιακό.
T. M.
Όμορφη εκδρομή
V. M.
Ένα μοναδικό σημείο μακρυά και τόσο κοντά από την/στην Αθήνα.
C. A.
As a fortress it's a little bit destroyed, but the whole place-view around it is amazing. You can easily sit on the few walls that remain and have a great peacefull time.
(Μεταφρασμένο)
Ως φρούριο είναι λίγο κατεστραμμένο, αλλά το όλο μέρος-θέα γύρω του είναι εκπληκτικό. Μπορείτε εύκολα να καθίσετε στους λίγους τοίχους που έχουν απομείνει και να περάσετε υπέροχα ήσυχα.
A. R.
Very very impressive fortresses from the 4th century B.C. It's very well well preserved allowing the visitor to get a very clear idea about how it looked back then. It's sheer size and amazing location along with its breathtaking view make it worth visiting multiple times. One can reach it easily by car and have a very nice hike in the area.
(Μεταφρασμένο)
Πολύ εντυπωσιακά φρούρια από τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι πολύ καλά διατηρημένο επιτρέποντας στον επισκέπτη να έχει μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το πώς φαινόταν τότε. Το τεράστιο μέγεθος και η καταπληκτική του τοποθεσία μαζί με την εκπληκτική του θέα το κάνουν να αξίζει να το επισκεφτείτε πολλές φορές. Μπορεί κανείς να το φτάσει εύκολα με αυτοκίνητο και να κάνει μια πολύ ωραία πεζοπορία στην περιοχή.
J. D.
(Μεταφρασμένο) Δυνατότητα εισόδου μέσω του γκρεμισμένου τοίχου. Αυτή είναι η μόνη πρόσβαση. Ένα υπέροχο πανόραμα 360°.
(Αρχικό κείμενο)
Entrée possible par le mur effondré. C'est le seul accès. Un magnifique panorama à 360°.
M. R.
(Μεταφρασμένο) Απίστευτη οχυρή τοποθεσία όχι πολύ γνωστή. Το μονοπάτι πεζοπορίας που ξεκινάει από τη Φυλή ακολουθεί τον αρχαίο δρόμο μερικές φορές κομμένο στο βράχο. Ωραία βόλτα 30 χλμ από την Αθήνα μόνο. Υπέροχο τοπίο. Από το φρούριο μπορείτε να δείτε την Ακρόπολη, τη θάλασσα. πάμε πίσω στην ιστορία
(Αρχικό κείμενο)
Incroyable site fortifié pas très connu.le chemin de randonnée qui part de Fylis suit la route antique parfois taillée dans la roche.promenade sympa à 30 km d'Athènes seulement.paysage grandiose.de la forteresse on aperçoit l'Acropole,la mer.on se replonge dans l'histoire
M. O.
(Μεταφρασμένο) Ένας σωρός από πέτρες... Τόσα πολλά έχουν απομείνει πλέον από το αρχαίο αθηναϊκό φρούριο.
Αξίζει μια επίσκεψη για ένα υπέροχο πανόραμα στο δυτικό τμήμα της Πάρνηθας. Από εδώ έχετε μια αξέχαστη θέα στις γύρω κορυφές, το υπέροχο φαράγγι της Θεοδώρας και την κότα τη μητρόπολη των Αθηνών.
Ήσυχο και ήσυχο μέρος εκτός τουριστικής περιόδου.
Σε κοντινή απόσταση, θραύσματα αρχαίου υδραγωγείου και τμήμα δρόμου λαξευμένο στο βράχο πάνω από το φαράγγι.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας προτείνω μια ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή από τη Φυλή μέχρι τα ερείπια του φρουρίου.
(Αρχικό κείμενο)
Kamieni kupa... Tyle zostało obecnie ze starożytnej fortecy ateńczyków.
Warto odwiedzić dla wspaniałej panoramy na zachodnią część gór Parnitha. Roztacza się stąd niezapomniany widok na okoliczne szczyty, cudowny wąwóz Theodora i hen na ateńską metropolię.
Poza sezonem turystycznym spokojne i ciche miejsce.
W pobliżu fragmenty starożytnego akweduktu i odcinek drogi wykutej w skale nad wąwozem.
Dla pasjonatów pieszych wędrówek polecam ciekawą trasę pieszą z miejscowości Fyli do ruin twierdzy.
K. H.
Ancient castle remnants from 4th century BC. About an hour's drive from downtown Athens, amazing view on top, located right in the heart of the West Parnitha forested hills at 687m.
(Μεταφρασμένο)
Απομεινάρια αρχαίου κάστρου από τον 4ο αιώνα π.Χ. Περίπου μια ώρα οδικώς από το κέντρο της Αθήνας, εκπληκτική θέα στην κορυφή, βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά των δασωμένων λόφων της Δυτικής Πάρνηθας στα 687μ.
H. A.
If you like ancient themes, and are a nature lover then this place is for you. The ruins are quite mesmerising and the view of Attica below is superb.
However don't expect guided tours, leaflets with information or posted signs with historical notes as it is left entirely to its fate.
One can come up here by car or if you prefer on foot there is a very beautiful hiking trail starting at Fili
(Μεταφρασμένο)
Αν σας αρέσουν τα αρχαία θέματα και είστε λάτρης της φύσης, τότε αυτό το μέρος είναι για σας. Τα ερείπια είναι αρκετά μαγευτικά και η θέα της Αττικής παρακάτω είναι υπέροχη.
Ωστόσο, μην περιμένετε περιηγήσεις με ξεναγήσεις, φυλλάδια με πληροφορίες ή αναρτημένες ενδείξεις με ιστορικά σημειώματα, καθώς αφήνονται εξ ολοκλήρου στη μοίρα του.
Κάποιος μπορεί να έρθει εδώ με το αυτοκίνητο ή αν προτιμάτε με τα πόδια υπάρχει ένα πολύ όμορφο μονοπάτι πεζοπορίας ξεκινώντας από Φίλι
A.
Good area for hiking.
(Μεταφρασμένο)
Καλή περιοχή για πεζοπορία.
J. R.
Hidden gem immediately WNW of athens
(Μεταφρασμένο)
Κρυμμένο κόσμημα αμέσως WNW της Αθήνας
C. İ.
Wonderfull area for hiking
(Μεταφρασμένο)
Υπέροχη περιοχή για πεζοπορία
V. D.
Great time to visit at spring time. Full of flowers ans bees . Very peacefull place. You can pic nik there
(Μεταφρασμένο)
Υπέροχη στιγμή για να επισκεφθείτε την άνοιξη. Γεμάτο λουλούδια και μέλισσες. Πολύ ήσυχο μέρος. Μπορείτε να κάνετε pic nik εκεί
C. P.
Σ. Γ.
Π. Ι.
L. K.
Nice place, not much to see though
(Μεταφρασμένο)
Ωραίο μέρος, δεν έχει πολλά να δει όμως
a. m.
M. V.
(Μεταφρασμένο) Απόδραση από την Αθήνα Φύση, αρχαιότητα, μοναξιά.
(Αρχικό κείμενο)
Побег из Афин Природа, древности, уединение.
T. S.
Α. Μ.
V.
N. A.
E. K.
K. L.
A.
(Μεταφρασμένο) Είναι ένα πολύ όμορφο μαγικό μέρος
(Αρχικό κείμενο)
Es un sitio mágico muy hermoso
Β. Κ.