Αξιολογήσεις για Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών. (Μουσείο) στην Λευκάδα (Ιόνια Νησιά).
Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών
Καβάλος, Λευκάδα 310 80, Ελλάδα
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών, Μουσείο στην Λευκάδα (Ιόνια Νησιά)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών
Ν. Κ.
Το Μουσείο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2004 από τον πρώην καποδιστριακό Δήμο Σφακιωτών και λειτουργεί στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο στον Κάβαλο. Το κτήριο του σχολείου βρίσκεται στην άκρη του χωριού, μέσα σε μια πευκόφυτη αυλή με όμορφη θέα στα χωριά των Σφακιωτών και στην Λαγκάδα (κατάφυτη χαράδρα που οδηγεί στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Νικήτα). Η αυλή του μουσείου αποτελεί έναν ευχάριστο χώρο με παιδική χαρά και γήπεδο καλαθοσφαίρισης ενώ υπάρχουν και μουσειακά κομμάτια παραδοσιακής τέχνης. Την ονομασία “Κοντομίχειο” οφείλει στον μεγάλο λαογράφο Πανταζή Κοντομίχη που γεννήθηκε στον Κάβαλο.
Τα εκθέματα φιλοξενούνται στην ενιαία και ευρύχωρη αίθουσα του κτηρίου καθώς και σε έναν μικρότερο χώρο στο ίδιο επίπεδο. Ο κύριος όγκος των εκθεμάτων του Μουσείου ανήκει στην συλλογή του Ανδρέα Λάζαρη. Ο Ανδρέας Λάζαρης βραβεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την συμβολή του στην λαογραφική μελέτη και έρευνα και την διαρκή προσφορά του στην διατήρηση και διάσωση της ελληνικής και ιδιαίτερα της Λευκαδίτικης παράδοσης. Διαθέτει μια συλλογή 2500 περίπου αντικειμένων που αφορούν σε παραδοσιακά εργαλεία και επαγγέλματα.
Επίσης, εκτίθεται μικρότερη σε όγκο συλλογή του αειμνήστου Χρήστου Κατωπόδη, που αφορά κυρίως παραδοσιακά υφαντά και φορεσιές της περιοχής και φιλοξενείται σε ειδικό ξεχωριστό χώρο. Στις δύο αυτές συλλογές προστέθηκαν εξαρχής και εξακολουθούν να προστίθενται αντικείμενα που προσφέρουν αυθόρμητα πολλοί Σφακισάνοι.
Τα εκθέματα, χωρίζονται σε τρεις ενότητες:
Η πρώτη και μεγαλύτερη σε όγκο από πλευράς αντικειμένων αφορά τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο της αίθουσας όπου σε ειδικές προθήκες παρουσιάζονται σειρές εργαλείων που αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες ως εξής: βαγενάς (βαρελάς), γεωργός, κουλουράς, κοσκινάς, λιθοξόος (ή πετροκόπος), καλαντζής (γανωματής), κουρέας, λούστρος, ξυλουργός, ξυλοκόπος, οικοδόμος, πεταλωτής, σητάς, τσαγκάρης, τσιγκριάς (τσικρί = λανάρι για κατεργασία μαλλιού προβάτου). Επίσης, παρουσιάζονται υλικά που αναφέρονται στην ελαιουργία, στην αμπελουργία, στα εκκλησιαστικά σκεύη, στην στρατιωτική ζωή, στον καλλωπισμό καθώς και ορισμένα έγγραφα που αφορούν κυρίως τον καθημερινό βίο των κατοίκων.
Η δεύτερη ενότητα που παρουσιάζεται σε ειδικό υπερυψωμένο πατάρι φιλοξενεί τα σχετικά με την παραδοσιακή λευκαδίτικη οικία και περιλαμβάνει σκεύη, εργαλεία, υφαντά καθώς και φούρνο.
Η τρίτη ενότητα που αφορά κυρίως την συλλογή Χρήστου Κατωπόδη περιέχει φορεσιές και υφαντά της περιοχής Σφακιωτών Λευκάδας.
Συνήθως είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας πριν το επισκεφθείτε καλέστε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.
L. S.
g. k.
i. k.
K. B.
E. M.
N. L.
D. K.
S. P.