Αξιολογήσεις για Ιερός Ναός Υπαπαντής. (Εκκλησία) στην Θεσσαλονίκη (Κεντρική Μακεδονία).
Ιερός Ναός Υπαπαντής
Εγνατία 148, Θεσσαλονίκη 546 21, Ελλάδα
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Ιερός Ναός Υπαπαντής, Εκκλησία στην Θεσσαλονίκη (Κεντρική Μακεδονία)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Ιερός Ναός Υπαπαντής
Y. B.
Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού.
Υπαπαντή ονομάζεται η προσφορά του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του. Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι. Κατ' αναλογία σήμερα είναι ο σαραντισμός που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.
Ο Ναός δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχει όμως μεγάλη ιστορική σημασία. Η συγκεκριμένη εκκλησία της Υπαπαντής είναι αποτέλεσμα ανακαίνισης του μονύδριου του κυρ Ιωήλ αφιερωμένο στην Παναγία που προϋπήρχε από τον 16ο αιώνα. Στην βόρεια πρόσοψή της υπάρχουν εντοιχισμένα γλυπτά ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, όπως και ένα τμήμα επιγραφής του 1272 που μνημονεύει έναν βυζαντινό αξιωματούχο. Το μοναστήρι αυτό παραχωρήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα ως μετόχι στη Μονή της Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής όπως άλλωστε μαρτυρεί και η επιγραφή του 1841. Ο ναός με τη σημερινή του μορφή χτίστηκε το 1841 και στο εσωτερικό της δεν υπάρχουν κίονες μεταξύ των κλιτών, αλλά ξύλινοι πεσσοί. Η ξυλόγλυπτη διακόσμηση του ναού χρονολογείται στον 19ο αιώνα, ενώ ξεχωρίζει το βημόθυρο της Ωραίας Πύλης με την παράσταση του Ευαγγελισμού, το οποίο αποτελεί έργο της Κρητικής Σχολής του 16ου αιώνα. Μεγάλης αξίας μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας από το ναό της Υπαπαντής φυλάγεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Στο βορειοανατολικό άκρο του περιβόλου του ναού της Υπαπαντής υπάρχει το παρεκκλήσι του νεομάρτυρα Μιχαήλ εκ Γρανίτσης, στο οποίο τοποθετήθηκε η ενεπίγραφη μαρμάρινη στήλη «Εις τον ιερόν τούτον χώρον εμαρτύρησεν διά πυρός ο άγιος νεομάρτυς Μιχαήλ ο εκ Γρανίτσας Ευρυτανίας την 21ην Μαρτίου 1544». Ο νεομάρτυρας Μιχαήλ αναφέρεται συχνά με το επώνυμο Μαυρουδής, αλλά πρόκειται περί λάθους, καθότι το επώνυμο αυτό άνηκε σε άλλον νεομάρτυρα ο οποίος καταγόταν και μαρτύρησε στην Αδριανούπολη γύρω στο 1490. Ο Άγιος Μιχαήλ ανατράφηκε με τα ιδεώδη της Ορθοδοξίας, καταρτίστηκε θεολογικώς, και εργαζόταν ως αρτοποιός στην απέναντι γωνία της οδού Αγαπηνού. Επειδή προσπαθήσε να κατηχήσει ένα παιδί μουσουλμάνου, οδηγήθηκε στην πυρά στο σημείο αυτό έπειτα από πολλά βασανιστήρια.
L. V.
Η Υπαπαντή είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζεται η "προσφορά" του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του. Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι. Κατ' αναλογίαν σήμερα είναι ο "σαραντισμός" που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.
Στο ναό του Σολομώντα όπου έγινε η τελετή, συνάντησαν δύο πρόσωπα με προφητικό χάρισμα, τον γέροντα Συμεών και την γερόντισσα Άννα (όχι τη μητέρα της Μαρίας). Και οι δύο αναγνώρισαν στο πρόσωπο του βρέφους τον Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το λυτρωτικό έργο του προσαγομένου βρέφους. Το περιστατικό αναφέρεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (β΄22-40).
Η εορτή της Υπαπαντής, ανήκει στις εορτές του δωδεκαόρτου, δηλαδή τις σημαντικότερες 12 εορτές της Εκκλησίας. Ο εορτασμός της (καταβασίες) ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την απόδοση των Φώτων (τέλος της περιόδου των Φώτων 14 Ιανουαρίου), κορυφώνεται την κυριώνυμο ημέρα, 2 Φεβρουαρίου, και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου με την απόδοση της εορτής.
Π. Ν. (.
Ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού είναι τρίκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα, άριστα διατηρημένος με υπέροχο Τέμπλο και παλιές εικόνες και κατανυκτική ατμόσφαιρα κατάλληλη απόλυτα για εκκλησιασμό των πιστών προς δόξαν του παντοδύναμου Θεού.
S. M.
Ο ναός της Υπαπαντής είναι χριστιανικός ναός ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, απέναντι από την Αψίδα του Γαλέριου και την Παναγία Δεξιά. Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 1841. Είναι τρίκλιτη βασιλική με πεταλοειδή γυναικωνίτη, μια μορφή συνηθισμένη στις μεταβυζαντινές εκκλησίες της βόρειας Ελλάδας. Τα κλίτη χωρίζονται με ξύλινους κίονες.
P. R.
Φανταστική εκκλησία
V. P. (. Β. Π.
Ένας παλιός ναός της πόλης της Θεσσαλονίκης με ωραιότατο τέμπλο Βυζαντινής τέχνης, γεμάτος από παλιές εικόνες και προσκυνητάρια. Ίσως θα έπρεπε οι παλιοί ναοί της πόλης να απαρτίζονται ιεροψαλτικά από βυζαντινούς χορούς οι οποίοι θα προσέδιδαν την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια.
m. g.
Η εκκλησία της Υπαπαντής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση της οδού Εγνατίας με την οδό Αγαπηνού, απέναντι από την Καμάρα και τον ναό της Παναγίας Δεξιάς. Στον ίδιο ακριβώς χώρο υπήρχε η γνωστή από πατριαρχικά έγγραφα Μονή του κυρ Ιωήλ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παναγία. Το μοναστήρι αυτό παραχωρήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα ως μετόχι στη Μονή της Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής. Μάλιστα, από τις ιστορικές πηγές πληροφορούμαστε ότι το 1531 η Μονή του κυρ Ιωήλ ήταν ερειπωμένη, αλλά ανακαινίστηκε από τον ηγούμενο της Μονής της Αγίας Αναστασίας Θεωνά, ο οποίος διετέλεσε αργότερα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ο ναός της Υπαπαντής κτίστηκε το 1841. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με γυναικωνίτη, ο οποίος ήταν κοινός σε δεκάδες εκκλησίες της Μακεδονίας στον 19ο αιώνα. Η ξυλόγλυπτη διακόσμηση του ναού χρονολογείται στον 19ο αιώνα, ενώ ξεχωρίζει το βημόθυρο της Ωραίας Πύλης με την παράσταση του Ευαγγελισμού, το οποίο αποτελεί έργο της Κρητικής Σχολής του 16ου αιώνα.
S.
Ο ναός της Υπαπαντής κτίστηκε το 1841. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με γυναικωνίτη, ο οποίος ήταν κοινός σε δεκάδες εκκλησίες της Μακεδονίας στον 19ο αιώνα. Η εξωτερική όψη του τοίχου της ανατολικής πλευράς του κτηρίου είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, με λαξευτούς λίθους που εναλλάσσονται με πλίνθους· το ίδιο σύστημα απαντά και στο κάτω τμήμα των τοίχων της βόρειας και της νότιας πλευράς του μνημείου.
N. P.
Η εκκλησία της Υπαπαντής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση της οδού Εγνατίας με την οδό Αγαπηνού, απέναντι από την Καμάρα και τον ναό της Παναγίας Δεξιάς. Αξίζει μια επίσκεψη.
Δ. Π. (.
Κάθε Σάββατο μετά τη θεία λειτουργία τελειτε τρισαγιο για τους νεκρούς μπορείτε να δώσετε ονόματα