Αξιολογήσεις για Ιερός Ναός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας (12ος αι.). (Εκκλησία) στην Καλύβια Θορικού (Αττική).
Ιερός Ναός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας (12ος αι.)
Καλύβια Θορικού 190 10, Ελλάδα
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Ιερός Ναός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας (12ος αι.), Εκκλησία στην Καλύβια Θορικού (Αττική)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Ιερός Ναός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας (12ος αι.)
D. X.
Ο ναός αρχικά ήταν ένας συνεπτυγμένος σταυροειδής ναός του 11ου ή 12ου αιώνα με κομψό τρούλλο "αθηναϊκού τύπου". Η σημερινή μορφή του ναού είναι διαφοροποιημένη, αφού στα μεταβυζαντινά χρόνια, προστέθηκε δυτικά του ναού θολωτός νάρθηκας και στα βόρεια παρεκκλήσιο με λίγες αξιόλογες τοιχογραφίες του 18° αιώνα.
Η Παναγία είναι μεταξύ άλλων και προστάτης των αγροτών.
Επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα η σπορά γίνεται σε διαφορετικές ημέρες.
Έτσι σε κάποιες περιοχές η Παναγία ονομάζεται Αποσπορίτισσα (τέλειωσε η σπορά) ή όπως στην περίπτωσή της εκκλησίας των Εννέα Πύργων Μεσοπορίτισσα (μέσο της σποράς).
Ο αρχικός ναός της Παναγίας έχει όλα τα χαρίσματα των βυζαντινών ναών, όπου το αίσθημα του Υψηλού - που αναδύεται από τη διακριτική υπερίσχυση του κατακόρυφου στοιχείου - έχει ενσωματώσει το αίσθημα του Ωραίου που αναδύεται από τελειότητα των αναλογιών και την αρμονική συνύπαρξη των επί μέρους στοιχείων.
Μοναδική παραφωνία του Ναού της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας είναι οι κακότεχνες αγιογραφίες του τέμπλου αλλά και του Ιερού του 1902, οι οποίες έχουν πιθανότατα επικαλύψει το παλαιότερο βυζαντινό στρώμα τοιχογραφιών ενώ έχει απομείνει μόνο ένα αρκετά μικρό τμήμα τοιχογραφίας της βυζαντινής περιόδου.
Στη σημερινή μορφή του ο ναός είναι ένας μονόχωρος τρουλλαίος συνεπτυγμένος σταυροειδής ναός με νάρθηκα και βόρεια προσθήκη παρεκκλησίου, συνολικών διαστάσεων 7.20 x 10.20 μέτρων περίπου. Η μορφή αυτή έχει προκύψει σε δύο οικοδομικές φάσεις. Η παλαιότερη φάση αφορά τον κυρίως ναό, που είναι ένας μονόχωρος, συνεπτυγμένος σταυροειδής, τρουλλαίος ναός των μεσοβυζαντινών χρόνων (11ος ή 12ος αιώνας).
Καταλήγει σε επιμελημένη ημιεξαγωνική κόγχη, που καταλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν την ανατολική πλευρά και φέρει τρίλοβο παράθυρο.
Ο τρούλος είναι κομψότατος, οκταγωνικός εξωτερικά και κυλινδροειδής εσωτερικά.
Έχει οκτώ μονόλοβα επιμήκη παράθυρα, καμπύλα γείσα, λιθίνους κιονίσκους στις ακμές και υδρορροές.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των τρούλλων των αθηναϊκών ναών του 11ου - 12ου αιώνα, γι αυτό και χαρακτηρίζεται σαν τρούλος "αθηναϊκού τύπου", με βάση τον οποίο έχει γίνει και η χρονολόγηση του μνημείου. Σε δεύτερη μεταβυζαντινή οικοδομική φάση - πιθανόν στα χρόνια της τουρκοκρατίας - προστέθηκαν στον αρχικό ναό, παρεκκλήσι και νάρθηκας.
Το παρεκκλήσι βορείως του ναού είναι καμαροσκέπαστο, και καταλήγει σε μία ημιεξαγωνική κόγχη Ιερού κατά πολύ μικρότερη όμως της κόγχης του κυρίως ναού, που φέρει και ένα παράθυρο τύπου πολεμίστρας.
Για την επικοινωνία με τον αρχικό ναό, ανοίχτηκαν δύο τοξωτές καμάρες, μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη, ενώ μια ακόμα μικρότερη καμάρα συνδέει τα δύο Ιερά μεταξύ του.
Δυτικά του ναού της Μεσοσπορίτισσας, προστέθηκε ο επίσης καμαροσκέπαστος νάρθηκας, που αυτός επικοινωνεί με τον κυρίως ναό αλλά και με το παρεκκλήσι μέσω μιάς τοξωτής καμάρας.
Πάνω από την είσοδο υπάρχει ένα τοξωτό προσκυνητάρι, με μία αετωματική επίστεψη, αλλά χωρίς την τοιχογραφία του Αγίου του ναού (εν προκειμένω των Εισοδείων) η οποία δυστυχώς έχει πλέον καταστραφεί.
Ο φωτισμός του κυρίως ναού εισβάλλει εσωτερικά άπλετος, από τα οκτώ εντυπωσιακά παράθυρα του τρούλλου και λιγότερο όμως από το τρίλοβο παράθυρο της κόγχης αλλά και το μονόλοβο παράθυρο που βρίσκεται ψηλά στο αψίδωμα του νοτίου τοίχου.
Στο παρεκκλήσι αλλά και στο νάρθηκα του ναού, ο φωτισμός είναι έμμεσος και σαφώς κάπως χαμηλότερος ενώ η κεντρική είσοδος στο ναό είναι χαμηλή και μας αναγκάζει να σκύψουμε προκειμένου να μπούμε εσωτερικά.
Οι τοιχογραφίες του τέμπλου και του Ιερού του κυρίως ναού, είναι μια παραφωνία στο υπόλοιπο περιβάλλον καθόσον είναι πολύ κακότεχνες, αγιογραφημένες το 1902, πάνω πιθανότατα στις παλαιότερες βυζαντινές εικόνες, που ίσως ήταν ημικατεστραμμένες.
Τα κλειδιά για την επίσκεψη του ναού βρίσκονται στο ναό της Ευαγγελίστριας Καλυβίων Θορικού, στην ενορία του οποίου ανήκει.
Η Παναγία Μεσοσπορίτισσα πανηγυρίζει την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου με πανηγυρικό εσπερινό αλλά και Θεία Λειτουργία.
D. P.
Μοναδικό εκκλησάκι με απίστευτη ενέργεια. Ανοίγει μια φορά το χρόνο. Στις 20 Νοεμβρίου (Παραμονή της Παναγίας- Εισόδια Θεοτόκου)
Μ. Κ.
Τέλειο ησυχαστήριο αρκεί οι επισκέπτες να μην πετάνε τα σκουπίδια δεξιά και αριστερά ενώ υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων
A. K.
Ένα σταυροδρόμι του χρόνου κάνουν την επίσκεψη ένα νοσταλγικό ταξίδι... Θα ήθελα να έβλεπα καί το εσωτερικό τού ναού και κάποιος να καθαρίζει και να διαμορφώσει τον γύρο χώρο. Η ενέργεια που προσφέρει είναι μοναδική
S. P.
Στις 21 Νοεμβρίου , γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η σπορά βρίσκεται περίπου στη μέση και γι’ αυτό η Παναγία λέγεται «μεσοσπορίτισσα». Την ημέρα αυτή βράζουν διάφορα δημητριακά και όσπρια, το πολυσπόρια, και τα πηγαίνουν στην εκκλησία να ευλογηθούν. Έπειτα όλη η οικογένεια τρώει από αυτά και εύχεται καλή καρποφορία. Λένε πως τα σπαρτά που σπέρνονται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου φυτρώνουν γρηγορότερα.
M. A.
Ένα μέρος μαγικό. Αξίζει να το επισκεφτείτε.
S. S.
Όμορφη εκκλησία σε κάπως δύσκολο μέρος να την βρει κάποιος.
P. M.
Αξίζει η επίσκεψη, εύκολη πρόσβαση και ευχάριστος χώρος με τραπεζάκια
M. E.
Πολύ όμορφο εκκλησάκι
Μ. Μ.
Βυζαντινή Εκκλησία
a.
Πολύ καλή καθοδήγηση! !
C. O.
Nice place if you love byzantine architecture
(Μεταφρασμένο)
Ωραίο μέρος αν σας αρέσει η βυζαντινή αρχιτεκτονική
Κ. Α.
V. M.
χ. φ.
Δ. Κ.
o. s.
Δ. Ν.
N. O.
Z. F.