Αξιολογήσεις για Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς. (Εκκλησία) στην Ιωάννινα (Ήπειρος).
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς
Αγ. Νικόλαος, Χατζηκώστα 6, Ιωάννινα 454 44
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς, Εκκλησία στην Ιωάννινα (Ήπειρος)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς Ιωαννίνων έτσι όπως είναι γνωστός, είναι ένας από τους ομορφότερους Ναούς στην πόλη των Ιωαννίνων. Βρίσκεται στην οδό Χατζηκώστα, η τοποθεσία τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας λεγόταν "τουρκοπάλουκο" Αργότερα, στα τέλη του 16ου αιώνα, η Χριστιανική συνοικία της περιοχής ονομαζόταν "Ηamam" από όπου, προφανώς, προέκυψε η επωνυμία του "Λουτρού" με την οποία ήταν γνωστός ο Ναός. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Ναός συνυπήρχαν μουσουλμάνοι κάτοικοι των Ιωαννίνων με μία χριστιανική συνοικία. Σε ένα έγγραφο του Ιουλίου του 1628 ο Ναός μνημονεύεται ως "καινούργιος", ενώ μέσα στο έγγραφο φανερώνεται η ανάγκη να χτισθεί ψηλός τοίχος γύρω από τον Ναό. Φαίνεται πως ο ψηλός τοίχος, πού έπρεπε να χτισθεί γύρω απὸ τον Ναό, ἀποτελούσε απαραίτητο στοιχείο γιὰ την ύπαρξή του, αφού θα απέκρυπτε τη θέα του από τους μουσουλμάνους που κατοικούσαν εκεί γύρω.
Όμορφος ναός.
Ο τωρινός ναός τού Αγίου Νικολάου αγοράς ανεγέρθηκε την περίοδο 1830-1840, με χρήματα του ευεργέτη Γεωργίου Χατζηκώστα, στη θέση παλαιότερου ναού. Ο πρώτος ναός πιθανά υπήρχε πρίν το 1611 αλλά καταστράφηκε, όπως καταστράφηκαν και οι επόμενοι από αναταραχές που ξέσπαγαν σε διάφορες περιόδους της πολυτάραχης ιστορίας τού τόπου.
Υπάρχουν πολλά κειμήλια, δωρεές, της εποχής πού κτίσθηκε. Η τεχνική αγιογράφησης έγινε εμφανής μετά από πρόσφατες εργασίες ζωγραφικής αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού.
Στο ναό σήμερα λειτουργούν συσσίτια των απόρων της ενορίας, εθελοντική προσφορά των ενοριτών.
Είναι μια από τις παλαιότερες και ωραιότερες εκκλησίες στα Γιάννενα με ωραιότατο τέμπλο και πολλές παλαιές εικόνες. Είναι μια εκκλησία πολύ κατανηκτική, όπου απολαμβάνεις να παρακολουθείς μια ακολουθία. Παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει πολύ κόσμο ειδικά σε μέρες γιορτινές, υπαρχει ησυχία και μεγάλη τάξη.
Για το Ναό του Αγίου Νικολάου της Αγοράς Ιωαννίνων κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές σε άρθρα περιοδικών. Η πιο συγκροτημένη σχετική εργασία είναι του Δημήτρη Σαλαμάγκα, από την οποία αντλούμε το μεγαλύτερο όγκο των πληροφοριών. Ο Δ. Σαλαμάγκας θεωρεί ότι πιθανώς πρόκειται για την πρώτη ενορία, που οικοδομήθηκε από τις σημερινές που υπάρχουν στα Ιωάννινα μετά το κίνημα του 1611, ύστερα από το οποίο καταστράφηκαν από τους Τούρκους όλοι οι Ναοί εντός και εκτός του κάστρου. Ωστόσο, για πρώτη φορά ο Ναός μνημονεύεται στις 6 Ιουλίου 1628, σε έγγραφο που βρέθηκε στο ιδιωτικό αρχείο του Επιφάνιου Ηγουμένου και αναφέρει την ομολογία του Ευστάθιου Σουγδούρη ότι είχε λάβει 50 ριάλια, από το Γεώργιο και τον Επιφάνιο Ηγούμενο, για να περιτειχιστεί η καινούρια εκκλησιά του Αγίου Νικολάου. Άρα η ανοικοδόμηση του Ναού είχε ήδη αποπερατωθεί το 1628.
Από ενθύμηση αγνώστου κληρικού, στη δεύτερη σελίδα του πρώτου άγραφου φύλλου του Μηνιαίου του μηνός Ιουλίου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Κοπάνων αναφέρεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου 1630 ο γιος του Ρετζέπ Αγά κατέστρεψε τον Άγιο Νικόλαο. Όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Δ. Σαλαμάγκας, ο Άγιος Νικόλαος Κοπάνων δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο Αγοράς.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους Οθωμανούς στην καταστροφή του ναού, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα από την ανοικοδόμησή του οφείλεται κυρίως σε δύο γεγονότα. Κύριο λόγο αποτελεί το γεγονός ότι ο ναός είχε κτιστεί σε οικόπεδα που αποτελούσαν μέχρι το 1611 την κατοικία τους. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η άποψη του Δ. Σαλαμάγκα, σύμφωνα με την οποία κατεδαφίστηκε λόγω του κινήματος του 1611. Επιπλέον, ο ναός δεν πρέπει να καταστράφηκε από κάποια κρατική εξουσία, γιατί αποκλείεται την ταραγμένη αυτή εποχή να είχε χτιστεί χριστιανικός ναός χωρίς κυβερνητική άδεια. Έως τις 2 Δεκεμβρίου 1647 ο ναός δεν έχει ανοικοδομηθεί. Ο Επιφάνιος Ηγούμενος, που συντάσσει τη διαθήκη του εκείνη την ημέρα, κληροδοτεί στο ναό 1.000 δουκάτα «..ίνα δοθούν και χρησιμοποιηθούν εν η περιπτώσει ήθελεν ανοικοδομηθεί εις την Γιάννινα η καταστραφείσα Εκκλησία του Αγίου Νικολάου…». Πρέπει να περάσει ένας αιώνας μέχρι την επόμενη μαρτυρία για το ναό. Στις 09/20 Μαρτίου 1749 ο Σπυρίδων Ρίζος, καταγόμενος από το Δέλβινο, κληροδοτεί 40 δουκάτα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου «εις Ιωάννινα όπου είναι εις το κοπόλιον». Πρόκειται για την πρώτη ασφαλή μαρτυρία υπάρξεως του ναού μετά το 1647, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το επακριβές έτος της ανεγέρσεώς του. Ο ναός θα δεχτεί μια ακόμη δωρεά 20 δουκάτων, στις 22 Οκτωβρίου 1793 από το Δημήτριο Κερασάρη.
Στα 1820 οι σκληρές και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον Αλή-πασά και στο σουλτάνο θα έχουν ως αποτέλεσμα ο Αλή-πασάς να δολοφονηθεί στο Νησί και η πόλη να γνωρίσει μια πρωτοφανή καταστροφή και λεηλασία, από την οποία δεν ξέφυγαν ούτε οι ναοί, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Νικόλαος Αγοράς. Η ηρεμία στην πόλη επανήλθε μόλις μετά το 1830. Τότε περίπου άρχισε για δεύτερη φορά η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου με χρήματα που στέλνουν οι αδελφοί Ζωσιμά από τη Μόσχα. Όμως, όπως αναφέρεται στην αλληλογραφία των Ζωσιμάδων, τα χρήματα αυτά «εξωδεύθησαν κακήν κακώς, η δε Εκκλησία αποπερατώθη ύστερα έτι χρημάτων του αειμνήστου Χατζηκώστα».
Στο τέλος της επιγραφής δηλώνεται ότι ο ναός επανοικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου. Τη χρονολογία αυτή βεβαιώνουν και άλλες δύο κτητορικές επιγραφές. Η πρώτη βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της στοάς προς τα δυτικά,. Η δεύτερη βρίσκεται στην καμάρα της βόρειας εισόδου του υπερώου.
Οι τελευταίες αυτές εικόνες, καθώς και η επιγραφή που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του υπερώου μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό είχε ήδη κατασκευαστεί το 1840. Η εντοίχια επιγραφή, στη νότια πλευρά του υπερώου, διαστάσεων 22,5 Χ 45 εκ., που αναγράφει ότι:
Πληροφορίες για το παρόν άρθρο λήφθηκαν από την εργασία του Γονατίδη Ιωάννου – Πτυχιούχου Ιστορικού / Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από τις πολύ όμορφες εκκλησίες μέσα στην καρδιά των Ιωαννίνων
Όμορφη εκκλησία. Αλλά το μυστήριο ήταν λίγο σύντομο. Μάλλον λόγο του ότι μετά την δική μας βάπτιση ακολουθούσε άλλο μυστήριο.
Ο αγαπημένος ναός, η αγαπημένη ενορία, για μένα το δεύτερο σπίτι μου
Ήσυχη εκκλησία χωρίς προσηλυτισμό
Υπέροχο εκκλησάκι!
Τέλειο!! Τι άλλο να πω!!
Στην παλια αγορά
Βοηθεια μας!!!
Πολύ όμορφη εκκλησία
Το λατρεύω ❤
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
Street view και 360
Όλα