Αξιολογήσεις για Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος Ορχομενού - Θησαυρός του Μινύα. (Μουσείο) στην Ορχομενός (Στερεά Ελλάδα).
Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος Ορχομενού - Θησαυρός του Μινύα
Ορχομενός 323 00
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος Ορχομενού - Θησαυρός του Μινύα, Μουσείο στην Ορχομενός (Στερεά Ελλάδα)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Ώρες λειτουργίας του Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος Ορχομενού - Θησαυρός του Μινύα
Κυριακή
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Δευτέρα
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Τρίτη
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Τετάρτη
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Πέμπτη
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Παρασκευή
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Σάββατο
8:30π.μ.–3:30μ.μ.
Αξιολογήσεις του Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος Ορχομενού - Θησαυρός του Μινύα
Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος, γνωστός ως τάφος του Μινύου, του μυθικού βασιλιά του Ορχομενού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μνημεία του είδους του. Βρίσκεται κοντά στα ερείπια του προϊστορικού οικισμού που αναπτύχθηκε στον Ορχομενό και κοντά στο μεταγενέστερο θέατρο της πόλης. Κατασκευάσθηκε το 1250 π.Χ. και σε αυτόν πρέπει να είχαν ταφεί μέλη της βασιλικής οικογένειας του μυκηναϊκού οικισμού, όμως όλα τα πολύτιμα κτερίσματα των νεκρών αφαιρέθηκαν από τυμβωρύχους ήδη κατά την αρχαιότητα. Το μνημείο ήταν ορατό και φημισμένο για πολλούς αιώνες μετά την αρχική του χρήση και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Πρέπει να αποτελούσε αξιοθέατο της περιοχής τουλάχιστον μέχρι και το 2ο αι. μ.Χ., όταν επισκέφθηκε τον Ορχομενό ο περιηγητής Παυσανίας και με θαυμασμό περιέγραψε την κατασκευή της θόλου (9.38.2-3).
Ο τάφος ήταν υπέργειος και ο δρόμος του αρχικά είχε μήκος 30 μ. Η είσοδός του είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο, έχει ύψος 5,46 μ., πλάτος 2,70 μ. στο κατώτερο και 2,43 μ. στο ανώτερο μέρος και έκλεινε με ξύλινη θύρα. Το υπέρθυρό της, που διατηρείται στη θέση του, είναι κατασκευασμένο από μόνο ένα λίθο μήκους περίπου 6 μ. και βάρους πολλών τόνων. Ο θάλαμος είναι κυκλικός, με διάμετρο 14 μ. και περίπου το ίδιο ύψος. Η θόλος, όπως αναφέρει και ο Παυσανίας, ήταν κτισμένη με τον εκφορικό τρόπο και στην κορυφή της υπήρχε το λεγόμενο «κλειδί», ο λίθος που τηρούσε την ισορροπία και τη συνοχή της. Στη βορειοανατολική πλευρά του θαλάμου ανοίγεται μικρό ορθογώνιο πλευρικό δωμάτιο, στο οποίο έμπαινε κανείς από μικρή θύρα ύψους 2,12 μ. Παρόμοιο πλευρικό δωμάτιο υπάρχει σε δύο ακόμη περιπτώσεις βασιλικών τάφων: στο θολωτό τάφο του Ατρέως στις Μυκήνες, που ήταν σύγχρονος με τον τάφο του Μινύου, και στο θολωτό τάφο Α στις Αρχάνες της Κρήτης. Η είσοδος του τάφου και ο κυκλικός θάλαμος είχαν διακοσμηθεί με χάλκινους ρόδακες, όπως δείχνουν οπές στους τοίχους για την προσάρτησή τους, ενώ την οροφή του πλευρικού δωματίου αποτελούσαν τέσσερις ασβεστολιθικές πλάκες με ανάγλυφη διακόσμηση από σπείρες, ρόδακες και άνθη παπύρου. Στο κέντρο του θαλάμου σώζεται μαρμάρινο βάθρο μήκους 5,73 μ., που προστέθηκε κατά την ελληνιστική εποχή και επάνω του ήταν στημένα αγάλματα των θεών.
Ο τάφος σωζόταν ακέραιος τουλάχιστον μέχρι την εποχή του Παυσανία, το 2ο αι. μ.Χ. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το μνημείο σταδιακά καλύφθηκε με επιχώσεις, αλλά εξακολουθούσε να είναι ορατό. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι περιηγητές που επισκέπτονταν τον Ορχομενό αναφέρουν τη θόλο του κατεστραμμένη. Η πρώτη ανασκαφή του έγινε το 1880 από το θαυμαστή του Ομήρου, Ερρίκο Σλήμαν, που δεν έμεινε αδιάφορος στη μεγάλη φήμη του πλούτου του βοιωτικού Ορχομενού. Τα έτη 1903 και 1905 η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών συνέχισε τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του τάφου, ενώ το 1914 έγινε η αναστήλωση του μνημείου από τον Αναστάσιο Ορλάνδο.
Αρχαίος πολιτισμός.. Ιστορία μυθολογία.. Και μυθιστορία... Όλα υοαρχουν σε αυτόν τον τόπο.. Όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα.. Αξίζει να το επισκεφτεις!
Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη αν βρίσκεσαι στην περιοχή. Τείχη και τάφος που έχουν χτιστεί όπως στις Μυκήνες. Ο τάφος δεν έχει διασωθεί όπως του Αγαμέμνονα. Τα 3 αστεράκια μόνο και μόνο επειδή γίνονται εργασίες συντήρησης και δεν μπορείς να περιηγηθείς στον αρχαιολογικό χώρο.
Το έβλεπα για πολλά χρόνια καθημερινά καθώς πήγαινα σχολειο
Αξιοπρόσεκτη είναι η ακουστική μέσα στον χώρο του θολωτού τάφου, παρόλο δεν υπάρχει μεγάλο μέρος της οροφής του θόλου. Η αντήχηση και το φαινόμενο των πολλαπλών ηχητικών αναπλάσεων είναι έντονα προφανώς για να συνεισφέρουν στην απαιτούμενα ατμόσφαιρα του χώρου
Το σήμα κατατεθέν του Ορχομενού είναι σίγουρα ο θολωτός τάφος του Μινύα ο οποίος είναι μια κατασκευή της μυκηναϊκής εποχής και βρίσκεται δίπλα από την σύγχρονη πόλη.Στον τάφο αυτόν φαίνεται να έχουν ταφεί πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας ενώ τον αναφέρει με θαυμασμό ο πολύ γνωστόςπεριηγητής Παυσανίας. Ανακαλυφτηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα
Δεν είδαμε τίποτα γιατί κάνουν εργασίες
Πολύ καλά διατηρημένο.
Ενα απο τα 2 μεγαθηρια του ειδους (μαζι με Θησαυρο του Ατρέα) και για πολλους ανωτερο ακομα!
Πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος ο οποίος σε μερικά χρόνια θα είναι πολυ καλύτερος λογω των εργασιών ανάδειξης.
Τρία μνημεία διαφορετικών περιόδων της ιστορίας, ο Θολωτός τάφος, το θέατρο και η βυζαντινή εκκλησία κοντά κοντά.
Αξίζει να το δεί κάποιος! Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος, γνωστός ως τάφος του Μινύου, του μυθικού βασιλιά του Ορχομενού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μνημεία του είδους του.
Υπεροχο δείγμα Μυκηναϊκού ταφου.
Εντυποσιακο το μεγεθος του.
Χρειάζεται συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου για να αναδειχθεί καλύτερα ο τάφος!
Πολυ ωραίο, σπάνιο και καλοδιατηρημένο αρχαιολογικό μνημείο.
Αν περνας να πας...ενδιαφερων χωρος , πλουσια ιστορια στο πουθενα!
Να δούμε θα αλλάξει κάτι σ αυτόν τον υποβαθμισμένο χώρο .
Μοναδικός μυκηναϊκής περιόδου τάφος.
Είναι πολύ πολύ μικρό κ δίνεις κ λεφτά!!!!!
Είναι κάτι τό φανταστικό
ιστορία
Υπέροχο, ισάξιο των Μυκηνών ‼️
Ή ιστορία είναι γνωστή...
Αξίζει μια επίσκεψη
Αρχαιος ορχομενος
Α+++
#φανταστικά!!!
Πανεμορφος ταφος μηκυναικης περιοδου. Αξιζει η επίσκεψη εκει
Πολύ όμορφο έστω και μερικώς διατηρημένο.
Η πλαϊνή οροφή του δωματίου είναι καταπληκτική.
Εάν επισκέπτεστε την περιοχή, πρέπει να δείτε. Φροντίστε να μάθετε λίγα πράγματα για τον βασιλιά Μίνυα, τον γιο του Τροφώνιο κ.λπ., ώστε να εκτιμήσετε πραγματικά την επίσκεψη.
Καθυστέρησα τη διαμονή μου μόνο για να επισκεφθώ. Αξίζει εντελώς!
Η επίσκεψη αξίζει τον κόπο, αν και λίγο ακριβό (3 € για ένα τόσο μικρό μέρος είναι λίγο υπερβολικό) η διακοσμημένη οροφή είναι εκπληκτική όμως
Αρχαίος μυκηναϊκός τάφος τύπου Τολού που δεν σώζει το κάλυμμα. Ακόμα κι έτσι, η επίσκεψη είναι ενδιαφέρουσα, ειδικά επειδή βρίσκεται δίπλα στο παλιό θέατρο. Και τα δύο αρχαιολογικά κατάλοιπα αξίζουν μια στάση στον Ορχομενό, μια σημαντική πόλη των αρχαίων χρόνων, όπως μαρτυρεί το θέατρό της, η οποία όμως σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά η σημασία της σε ολόκληρη τη Βοιωτία.
Πολύ ενδιαφέρουσα Θόλος που βρίσκεται στον Ορχομενό. Στον δευτερεύοντα θάλαμο μπορείτε να δείτε μια πλούσια διακοσμημένη οροφή. Ο κεντρικός βωμός δεν είναι μυκηναϊκής περιόδου, αλλά τοποθετήθηκε αργότερα. Είναι ακριβώς στα αριστερά του θεάτρου και η είσοδος είναι 2 €.
Δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η θόλος των Μυκηνών, αλλά η καλή συντήρηση του δευτερεύοντος θαλάμου σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Το ταβάνι του νεκρικού θαλάμου είναι απόλυτα εκλεπτυσμένο, μαγευτικό δείγμα από τη μικεινή γεύση. Μπορείτε να παρκάρετε κοντά στη γοητευτική βυζαντινή εκκλησία. Είσοδος ελεύθερη για παιδιά, 2 ευρώ για ενήλικες. Προσέξτε ότι έχετε νομίσματα;)
Αν έχετε επισκεφτεί τον θησαυρό του Ατρέα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτόν τον τάφο, λιγότερο μνημειώδη αλλά υπέροχο για τον ταφικό θάλαμο.
Αξίζει πάντα να επισκεφτείτε τυχόν ερείπια αρχαίων θεάτρων για να εκτιμήσετε πόσο τέλεια ήταν αυτά τα κτίρια.
πολύ εντυπωσιακό!
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
Street view και 360
Βίντεο
Πρόσφατα
Όλα