Αξιολογήσεις για ΠΥΡΓΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ. (Μουσείο) στην Γιάννουλη (Θεσσαλία).
ΠΥΡΓΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
Γιάννουλη 415 00
Περιγραφή
Πληροφορίες για το ΠΥΡΓΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, Μουσείο στην Γιάννουλη (Θεσσαλία)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του ΠΥΡΓΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
Η πόλη και η τοπικοί φορείς οφείλουν να διασώσουν το ιστορικό αυτό κτίριο
Εγκαταλελειμμένο απουσία των αρμοδίων αρχών.Μεγάλες προοπτικές όμως.
καταπληκτικό και ιστορικό κτίριο αν λάβεις υπ'όψη σου ότι έμενε η Μελίνα Μερκούρη στον πρώτο της γάμο με τον Χαροκόπου. Είναι κρίμα που έχει αυτή την κατάντια
Δεν γίνεται να μην τον δεις: ο κοκκινωπός πύργος που δεσπόζει στη Γιάννουλη, στον δρόμο από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο, έχει πίσω του μία μεγάλη ιστορία.
Λέγεται «Πύργος Χαροκόπου» και χτίστηκε από τον Παναγή Χαροκόπο, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Θεσσαλίας, στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αι.
Ο Παναγής Χαροκόπος ήταν επιχειρηματίας στη Ρουμανία, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Ηρθε στη Λάρισα με την απελευθέρωση του 1881, αγόρασε το τσιφλίκι της Γιάννουλης από τον Τούρκο μπέη, έφερε στην Ελλάδα την πρώτη αλωνιστική μηχανή, έφτιαξε γεωργική σχολή στα Φάρσαλα και τη Χαροκόπειο σχολή στην Αθήνα και το 1902 έχτισε τον πύργο που βλέπουμε σήμερα.
Το αρχοντικό γνώρισε μέρες δόξας, από εδώ πέρασαν προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και αργότερα η Μελίνα Μερκούρη (παντρεύτηκε τον Παναγή Χαροκόπο τον νεότερο). Σήμερα τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή πάνω του.
Αυτό που θα ήθελα από εσάς είναι αφ' ενός να με συγχωρήσετε για την πολυλογία μου και αφ' ετέρου να με βοηθήσετε με κάποιο τρόπο να καταφέρουμε αυτό το υπέροχης αρχιτεκτονικης κτήριο, που είναι σύμβολο για το χωριό μου και κρύβει όλη την ιστορία του τόπου μου μέσα του, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί, αν είναι δυνατό, σαν λαογραφικό μουσείο της περιοχής.
Ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά κτήρια της περιοχής, με πολύ μεγάλη ιστορία, που δυστυχώς είναι καταδικασμένο να χαθεί από την φθορά του χρόνου και την αδιαφορία των ανθρώπων.
Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πόλης. Πρόκειται για διατηρητέο νεοκλασσικό συγκρότημα κτηρίων του 1902. Αρχιτέκτονας του πύργου είναι ο Αναστάσιος Μεταξάς, ο οποίος εκτός από τον «Πύργο της Λάρισας» έχει ανακαινίσει το Μέγαρο Χαροκόπου στην Αθήνα, σημερινό Μουσείο Μπενάκη, έχει σχεδιάσει τη Χαροκόπειο Σχολή Οικοκυρικών στην Καλλιθέα, το σημερινό Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κ.α.. Η αρχιτεκτονική σύνθεση του συγκροτήματος είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες μιας αρχοντικής κατοικίας στο πνεύμα της εποχής, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στην ανάγκες των γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών, που ήταν ο βασικός οικονομικός τομέας της περιοχής. Ο Πύργος του Χαροκόπου είναι συνδεδεμένος με προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης και στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνδεδεμένος, κυρίως, με την Μελίνα Μερκούρη η οποία υπήρξε σύζυγος ενός νεότερου μέλους της οικογένειας, του Παναγή Χαροκόπου.
Ιστορικό αξιοθέατο. Μισοκατεστραμένο απ"τον πολιτισμό μας(περνάει ο δρόμος από μέσα)
Αξιόλογο μέρος για ανάδειξη
Κριμα να ειναι ερειπωμενο ενα τοσο ομορφο κτηριο
Αχ Μελίνα
Είναι ένα πραγματικά όμορφο νεοκλασικό κτίριο που ερειπώνεται. Μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας να το προσπεράσετε. Όχι μόνο το κεντρικό σπίτι χωρίζεται πλέον από τους στάβλους και τα βοηθητικά κτίρια με έναν δρόμο, αλλά δεν γίνεται τίποτα για τη συντήρηση ή την ανοικοδόμησή του. Δεν υπάρχει κανείς που να αναγνωρίζει την ομορφιά του αντικειμένου και να έχει την οικονομική δυνατότητα να το αντιμετωπίσει; Έχω τόσες πολλές ιδέες στο κεφάλι μου, φωτογραφίες, αλλά δεν έχω την οικονομική δύναμη και κάποιος θα έπρεπε να πείσει τον ιδιοκτήτη να πουλήσει το κτίριο, δεν έχει κάνει τίποτα για να το διατηρήσει, είναι λυπηρό πώς αντιμετωπίζουμε εμείς οι άνθρωποι το παρελθόν μας έτσι.
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
Street view και 360
Όλα