Αξιολογήσεις για Κοραή 4 | Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944. (Μουσείο) στην Αθήνα (Αττική).
Κοραή 4 | Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944
Κοραή 4, Αθήνα 105 64
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Κοραή 4 | Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Μουσείο στην Αθήνα (Αττική)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Ώρες λειτουργίας του Κοραή 4 | Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944
Δευτέρα
Κλειστά
Τρίτη
9:00 π.μ.–2:00 μ.μ.
Τετάρτη
9:00 π.μ.–2:00 μ.μ.
Πέμπτη
9:00 π.μ.–2:00 μ.μ.
Παρασκευή
9:00 π.μ.–2:00 μ.μ.
Σάββατο
9:00 π.μ.–2:00 μ.μ.
Κυριακή
Κλειστά
Αξιολογήσεις του Κοραή 4 | Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944
Είναι πραγματικά λυπηρό να μην το γνωρίζει σχεδόν κανείς το σημείο αυτό και να περνάει απαρατήρητο. Άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και μείνανε εκεί χωρίς τροφή και νερό για μέρες, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα. Είναι δωρεάν η είσοδος και έχει διατηρηθεί πολύ καλά. Η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται γιατί τότε μόνο επαναλαμβάνεται!
Ένας ιστορικός χώρος. Ανατριχιαστικός χώρος, η ησυχία σε κάνει να ανατριχιάζεις όσο βλέπεις και πατάς στο μέρος που βασανίστηκαν άγρια τόσοι άνθρωποι. Θα προτιμούσα ο χώρος να μην ήταν προσεγμένος και μαζεμένος. Εν μέρη η ιστορία σβήστηκε και αυτό είναι το κακό.
Περνάω απο εκεί τόσα χρόνια και δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ. Δωρεάν είσοδος, αξίζει σίγουρα να περπατηθεί έστω μια φορά. Κάθε εκατοστό τοίχου έχει μια μικρή ιστορία
Μετά την εγκατάστασή της στο κτήριο της οδού Κοραή 4, η Εθνική Ασφαλιστική προετοιμαζόταν για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή της, το 1941.
Λίγο μετά την κήρυξη του πολέμου, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Τύπου και Τουρισμού προέβησαν σε αναγκαστική μίσθωση μεγάλου μέρους του νέου κτιρίου.
Στις 27 Απριλίου 1941 εισήλθαν στην Αθήνα τα γερμανικά στρατεύματα τα οποία λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Μαίου, επίταξαν με τη σειρά τους το κτίριο της οδού Κοραή καθώς και ολόκληρη την επίπλωση. Για την εκτέλεση της διαταγής δόθηκε προθεσμία μιας μέρας. Η αγωνία της Διοίκησης είναι αποτυπωμένη στα πρακτικά του Δ.Σ: Στο Μέγαρο ήταν εγκατεστημένες πλέον διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και η Kommandatur. Στην κορυφή κυμάτιζε ο αγκυλωτός σταυρός και τα υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια μετατράπηκαν σε φυλακές.
Στα δύο υπόγεια (έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης) οι μηχανικοί Ε. Κριεζής και Α. Μεταξάς είχαν κατασκευάσει τα πιο σύγχρονα αντιαεροπορικά καταφύγια, με μεταλλικές πόρτες (γερμανικής προέλευσης) που έκλειναν αεροστεγώς, αλλά και επικοινωνία μεταξύ των 2 ορόφων με εσωτερικό κλιμακοστάσιο, γεγονός που διευκόλυνε τον κατακτητή. Τα κρατητήρια ήταν κυρίως κέντρα μεταγωγών. Οι κρατούμενοι μεταφέρονταν στη συνέχεια στις φυλακές Αβέρωφ, στα γερμανικά στρατοδικεία, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε καταναγκαστικά έργα ή σε τόπους εκτελέσεων.
Στους χώρους αυτούς κρατήθηκαν πολλοί έλληνες πατριώτες αλλά και κάποιοι Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, ενώ «πέρασαν» πολλοί έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας, μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα. Σε όλη την έκταση των τοίχων του δευτέρου και σε περιορισμένο τμήμα του πρώτου υπογείου οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο είχαν στη διάθεσή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και σχέδια (ανθρώπινες φιγούρες, καράβια, τραμ, αυτοκίνητα κ.λ.π), κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές ανεξίτηλη την ιστορική μνήμη. Οι Γερμανοί έβαφαν επανειλημμένα τους τοίχους, οι οποίοι κάθε φορά ξαναγέμιζαν με μηνύματα.
Πολυ καλή επιλογή να πας και να το δεις από κοντά !!!
27 Οκτ 2022, βρέθηκα στη πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί μεταξύ των άλλων υπάρχει και το μεγαλοπρεπές κριτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Είχα διαβάσει τόσα πολλά για την βαριά κληρονομιά που φέρει το κτήριο αυτό, μέχρι που τελικά πέρασα το κατόφλι της οδού Κοραή 4.
Εκεί σε αυτό το νεοκλασικό κτήριο και σε βάθος 6m υπήρχε το «κέντρο διαλογής» της Κομαντατούρ. Ο τόπος μαρτυρίου δηλαδή των Ελλήνων πατριωτών λίγο πριν μεταφερθούν στις φυλακές Αβέρωφ ή στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που κόβει την ανάσα.
Για την ιστορία:
Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αθήνα και στις 6 Μαΐου επέταξαν το κτίριο εγκαθιστώντας διάφορες υπηρεσίες των δυνάμεων κατοχής και την Kommandantur.
Δες το βίντεο στο κανάλι μου
Εξαιρετικά ιστορικό μνημείο για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Στην καρδιά της Αθήνας . Αξίζει να αφιερώσει κανείς μισή ώρα από το χρόνο του. Θα καταλάβει την αξία της ελευθερίας και ενδεχομένως να σκεφτεί ότι αξίζει κάθε προσπάθεια ως πολίτης αυτής της χώρας, για την διατήρησή της. Η ελευθερία δεν ήταν και φυσικά δεν είναι, ποτέ δεδομένη...
Ένας σιωπηλός μάρτυρας της πλέον φρικτής περιόδου, της σύγχρονης Ελλάδας. Κατασκευάστηκε τη περίοδο του Μεσοπολέμου ως καταφύγιο προστασίας του πληθυσμού, σε ενδεχόμενο αεροπορικό βομβαρδισμό. Χρησιμοποιήθηκε , δυστυχώς, από τους Γερμανούς κατακτητές ως χώρος κράτησης, υπό ελεεινές συνθήκες.
Πολύ καλά διατηρημένος χώρος, εύκολα προσβάσιμος. Θα μπορούσε να γίνει κάποια βελτίωση στο φωτισμό.
Μοναδική παραφωνία, το προσωπικό στην είσοδο (μία εξ' αυτών), η οποία ήταν λίγο μεν, αδικαιολόγητα δε , επιθετική, όχι μόνο όταν έδινε κάποιες οδηγίες, αλλά και όταν την ρωτούσαν κάτι.
Τα υπόγεια ουρλιάζουν απο τις κραυγές των φυλακισμένων... Ειναι υποχρέωση μας και ταυτόχρονα ανεκτίμητο δώρο να πάμε μαζί με τα παιδιά μας.
Ένα μνημείο πολύ καλά συντηρημένο που αποτυπώνει την ιστορία όσων κρατήθηκαν φυλακισμένοι στα υπόγεια της Κοραή. Η ατμόσφαιρα αλλά ακόμα και ο φωτισμός δημιουργεί δεός και σεβασμό για όσα έγιναν την περίοδο 40-44 εκεί. Αξίζει μια επίσκεψη ως φόρος τιμής σε όσους κρατήθηκαν εκεί. Ειδικά τα όσα έχουν γράψει στους τοίχους οι φυλακισμένοι είναι κάτι που θα μείνει σε κάθε επισκέπτη.
Ένα ιστορικό μνημείο που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Αθηναίοι κ όχι μόνο.. Κρατητήρια της γερμανικής Kommandantur..
Ένα από τα ελάχιστα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάνεις στην Αθήνα και να δει ζωντανά μέσα από τις ιστορίες που είναι γραμμένες στους τοίχους, από απλούς πολίτες, δείγματα της απανθρωπιας και των θηριωδιων των στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα. Ευτυχως μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία σώζεται αυτός ο χώρος μνήμης και δυστυχώς, ενώ σήμερα μπορούμε να μιλάμε γι αυτά που έκαναν τότε τα στρατεύματα κατοχής, δεν μπορούμε να έχουμε άλλα δείγματα. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη στις ώρες που είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσειακου χώρου.
Ενα μικρό μέρος μεγάλης σημασίας… Όποιον τον ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι της ιστορίας πρέπει να το επισκεφτεί
Ιστορικός χώρος της κατοχικής και εμφυλιακής περιόδου των Αθηνών. Άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες της σκοτεινής αυτής περιόδου της Ελληνικής Ιστορίας αφηγούνται οι τοίχοι του υπογείου αυτού κρατητηρίου. Ένας χώρος που όλοι πρέπει να επισκεφθούμε για να μάθουμε, να θυμηθούμε, να μήν ξεχάσουμε, να διδαχθούμε.
Ο χορός τά μαρτυράει όλα. Πόσοι άνθρωποι βασανίστηκαν καί έγραφαν από πού ήταν. Όσο κατεβαίνεις στά υπόγεια τόσο αισθάνεσαι περίεργα καί άβολα. Σε ένα χορό γεμάτο ανθρώπους καί μέ τά σημάδια τούς στούς τοίχους καί τά αντικείμενά πού βρέθηκαν στήν πρώτη αίθουσα
Απίστευτο που υπάρχει ένας τέτοιος χώρος, 6 μέτρα κάτω από τα όμορφα λαμπερά καταστήματα του κέντρου, μια φοβερή αντίθεση. Σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα της περιόδου κατοχής. Αξίζει να το επισκεφτείτε.
Καταπληκτική εμπειρία. Η ιστορία γραμμένη στους τοίχους, περιμένει τον επισκέπτη να την διαβάσει.
Πολύ σημαντικός χώρος για την ιστορία της χώρας. Νιώθει κανείς κατάνυξη όταν συναισθάνεται τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν εκεί.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι υπεύθυνοι είναι πολύ κατατοπιστικοί, ευγενικοί και γνώστες του χώρου.
Η ιστορική μνήμη έχει τεράστια σημασία. Πολλά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους στο χώρο.
Κατά τ' άλλα, πιάστηκε η καρδιά μου.
Όλοι πρέπει να περάσουν από το χώρο.
Ένα μνημείο που πρέπει να το δει ο καθένας μας, μικρός ο χώρος όπου μέσα όμως στοιβάχτηκαν εκαντοντάδες, πιθανότατα, άνθρωποι, κατατοπιστικές ενημερώσεις σε όλους τους χώρους, ευγενικοί οι οικοδεσπότες, δωρεάν είσοδος, σε κεντρικό σημείο όπου βολεύουν τα ΜΜΜ
Οι τοίχοι πραγματικά μιλούν σε αυτά τα υπόγεια κελιά, για τις ανατριχιαστικές πλευρές της Ιστορίας..
Κατεβαίνοντας στο υπόγειο βλέπεις τους χώρους των βασανιστηρίων και ανατριχιάζεις... Είναι ένας χώρος που θα βοηθήσει να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του περί φασισμού, ναζισμού και λοιπών...
Στον πεζόδρομο της Κοραή. Τα υπόγεια κρατητήρια της κατοχής.
Κάτι που πρέπει να δει ο κάθε Έλληνας
Πολύ ωραίο μέρος για επίσκεψη...ξυπνάνε αναμνήσεις και πολλά συναισθήματα λύπης και στεναχώριας για τον βίο των ανθρώπων τοτε ενάντια στους τυράννους που καταπατουσαν την πατρίδα μας... εξαιρετικος χωρος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί με δωρεάν είσοδο και μια τόσο ανατριχιαστικη διαρρύθμιση που σε παραπέμπει στα παλιά χρόνια και σε κάνει να γίνεσαι ένα με το ότι περνούσαν οι άνθρωποι τότε...το συνιστώ για παιδιά και ενήλικες που θέλουν να ενημερωθούν και να μάθουν τις αντιξοότητες που υπήρχαν τότε καθώς και τον μεγάλο ηρωισμό των ανθρώπων που κρατούνταν εκεί !!
Αξίζει να κατέβει κάποιος εκεί. Θα καταλάβει πολλά που δεν τα φαντάζεται.
Πραγματικά.. χώρος ιστορικής μνήμης!!Άρεσε πολύ στους μαθητές..
Χωρος θυσιας για τους Ελληνες πατριωτες που βασανιστηκαν απο τους Γερμανους γκεσταπιτες την ειδικη ελληνικη αστυνομια και τα λοιπα τσιρακια του καταχτητη.
Όλοι πρέπει να κάνουν ένα πέρασμα από εκεί...
Αναλοιωτη η μνήμη,όσων φυλακίστηκαν εκεί.Αξιζει να το επισκεφθείτε.
Πρέπει όλοι να πάμε εκεί.
Ιστορια για οσους θελουν να μαθαινουν
Εξαιρετικό μέρος.
Όλοι πρέπει Να επισκεφθούν τον χώρο
Κρατητήρια του β Παγκοσμίου πολέμου
Τόπος μνήμης και περισυλλογής
Ωραία εμπειρία
Πραγματικά συναρπαστική εμπειρία κατά τη γνώμη μου. Ήταν ένα γερμανικό κέντρο κράτησης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εκεί ήταν έγκλειστοι όχι μόνο Έλληνες αλλά και Ιταλοί και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων.
Σημειώστε ότι η είσοδος δεν είναι μέσα στη γκαλερί αλλά έξω, δίπλα στο μπαρ Michele. Είσοδος ελεύθερη.
Η είσοδος είναι στην πλατεία στα αριστερά του καφέ Mikel. Πολύ ενδιαφέρον μέρος, οι άδειοι θάλαμοι είναι γεμάτοι με μηνύματα στους τοίχους από ανθρώπους που κρατήθηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είσοδος ελεύθερη
(Μεταφρασμένο) Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία... και ένα μέρος.. για να ευχαριστήσει όλους όσους ενδιαφέρονται για τον δεύτερο κόσμο, η είσοδος είναι ελεύθερη
(Αρχικό κείμενο)
Очень интересная история… и место.. понравиться всем тем кто интересуется второй мировой , вход бесплатный
Ένα πραγματικά ενδιαφέρον και πολύ καλά οργανωμένο μέρος σε ένα μέρος στην Αθήνα που δεν περιμένεις να το βρεις. Συνιστώ μια γρήγορη επίσκεψη. Δωρεάν και με κάποιες εξηγήσεις.
Πολύ ιδιαίτερο μέρος με μια ατμόσφαιρα γεμάτη βάσανα. Θα πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί με κάποια καινοτομία
Το βρήκαμε τυχαία καθώς καθόμασταν στο καφέ έξω.
Έμεινε ευχάριστα έκπληκτος και λυπήθηκε για όλους τους ανθρώπους που κρατούνται εκεί.
Είσοδος ελεύθερη επίσης.
Η Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη στο τέλος...
Το ιστορικό κτίριο Kommandatur στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί μέχρι σήμερα μια υπενθύμιση των γερμανικών θηριωδιών κατά την περίοδο της Κατοχής της Αθήνας... Τρομακτικό αλλά αποκαλυπτικό. Τα γκράφιτι των κρατουμένων εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον τόπο.
Όλοι πρέπει να επισκεφτούν αυτό το μέρος! Ένα ιστορικό υπόγειο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο κράτησης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πρέπει να επισκεφτείς και να «ακούς» τους τοίχους να αφηγούνται τις ιστορίες των φυλακισμένων. Συγχαρητήρια στην Εθνική Ασφαλιστική για τη διατήρηση και τη συνεχή λειτουργία. Συνιστάται ιδιαίτερα μέρος. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Οι φυλακές της Γκεστάπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κελιά είναι γεμάτα γκραβούρες και γκράφιτι από τους κρατούμενους της εποχής. Είναι μια εμπειρία
Εάν αυτό σημαίνει κάτι για εσάς ή θέλετε να μάθετε για το τι συνέβη και είστε κοντά, θα σας πρότεινα να έρθετε μέσα. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά για να δείτε το μέρος.
Ένας ιστορικός χώρος για την κατάληψη του 2ου Π.Π
Ένας ιστορικός μυστικός θησαυρός στην καρδιά της πόλης!
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
Street view και 360
Βίντεο
Όλα