Αξιολογήσεις για Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. (Μουσείο) στην Αλεξανδρούπολη (Ανατολική Μακεδονία Θράκη).
Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Αίνου 18, Αλεξανδρούπολη 681 00, Ελλάδα
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη (Ανατολική Μακεδονία Θράκη)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Ώρες λειτουργίας του Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Κυριακή
Κλειστά
Δευτέρα
Κλειστά
Τρίτη
8:30π.μ.–2:00μ.μ.
Τετάρτη
8:30π.μ.–2:00μ.μ.
Πέμπτη
8:30π.μ.–2:00μ.μ.
Παρασκευή
8:30π.μ.–2:00μ.μ.
Σάββατο
8:30π.μ.–2:00μ.μ.
Αξιολογήσεις του Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
a. v.
Διατηρητέο κτίριο από το 1974, η Λεονταρίδειος Σχολή Αρρένων, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1907 και ολοκληρώθηκε το 1909 στο χώρο που παραχωρήθηκε από τον Τούρκο Μπέη Χατζησαφέτ (τελευταίος Τούρκος διοικητής πριν την απελευθέρωση) στην Ελληνική Κοινότητα. Το κτίριο χτίστηκε με δωρεά του γεννημένου το 1865 στη Μαρώνεια ευεργέτη Αντώνη Λεονταρίδη ή Αντωνάκη Εφέντη, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Η Σχολή έφερε στη μετόπη της ιταλικά αγάλματα που παρίσταναν τις εννέα μούσες. Σήμερα τα αγάλματα αυτά βρίσκονται στην είσοδο του κτιρίου που πλέον λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο με περισσότερα από 400 ιερά κειμήλια. Στα εγκαίνια του κτιρίου το 1909 τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Γεωργιάδη η επιγραφή «ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΡΕΝΩΝ ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ 1909». Στη δυτική πλευρά του κτηρίου υπάρχει μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και μνημείο του Ρωσικού στρατού που απελευθέρωσε την πόλη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο.
D. C.
Ένα από τα ποιο όμορφα μουσεία (εκκλησιαστικά) φοβερά εκθέματα γεμάτα ιστορία
v. a.
Ένα Εκλησιαστικό μουσείο με πολύ καλές και παλιές αγιογραφίες μέσο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης αξίζει να το δείτε.
P. D.
Ήθελα να περάσω λόγο επαγγέλματος αλλά δεν μπόρεσα. Πιστεύω θα ήταν πολύ ενδιαφέρων.
X. A.
Λεονταρίδειος σχολή
Ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό κτήριο με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα της χριστιανοσύνης
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από τους ναούς και τις μονές της εκκλησιαστικής επαρχίας της οικείας μητρόπολης. Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. Λιγοστά είναι τα εκθέματα, κυρίως παλαίτυπα και λίγες φορητές εικόνες, που χρονολογούνται στους 15ο-16ο-17ο αι.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στεγάζεται στη Λεονταρίδειο σχολή που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη. Οι φορητές εικόνες αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου και ταυτόχρονα το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα της και εκπροσωπούν κάθε κατηγορία. Υπάρχουν εικόνες τέμπλου (δεσποτικές, δωδεκαόρτου, αποστολικά), προσκυνήσεως (προορισμένες για τον τοίχο ή για ιδιαίτερο προσκυνητάρι) και εικόνες διαφόρων μεγεθών για ιδιωτική λατρευτική χρήση. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης τρίπτυχα, μεμονωμένα φύλλα τριπτύχων, ένα ξυλόγλυπτο σταυρό τέμπλου, δύο Εσταυρωμένους λιτανείας, μία εικόνα με παράσταση Επιτάφιου Θρήνου, δύο λυπηρά και ένα δίπτυχο προθέσεως από ξύλο.
Από πλευράς θεματολογίου οι εικόνες καλύπτουν όλη την κλίμακα της ορθόδοξης δογματικής ιεραρχίας. Υπάρχει σημαντική ποικιλία καθιερωμένων εικονιστικών τύπων του Χριστού, της Παναγίας, αλλά και πολλών αγίων, που ανταποκρίνονται στο εορτολόγιο και αγιολόγιο της Εκκλησίας, αλλά και στις ανάγκες για προσκύνηση και λειτουργική χρήση. Παρατηρείται μία προτίμηση σε συγκεκριμένους τύπους της Θεοτόκου (Kυκκώτισσα) και σε ορισμένους αγίους, όπως ο άγιος Χαράλαμπος. Υπάρχουν επίσης κάποιοι τύποι αρκετά σπάνιοι στο θεματολόγιο της όψιμης μεταβυζαντινής ζωγραφικής, όπως η Αγία Ζώνη, οι οποίοι φαίνεται ότι επιχωριάζουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφιερωματικές επιγραφές με τα ονόματα των ζωγράφων, των αφιερωτών και των χορηγών.
Το Εκκλησιαστικό μουσείο τελεί υπό την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως
m. a.
Ιστορικά η περιοχή της σημερινής Μητρoπόλεως υπαγόταν στη Μητρόπολη Τραϊανουπόλεως και αργότερα στην επισκοπή Αίνου και στη Μητρόπολη Μαρωνείας. Το 1885 το χωριό τότε Δεδέαγατς (η σημερινή Αλεξανδρούπολη) αποσπάται από τη Μητρόπολη Μαρωνείας και προσαρτάται στη Μητρόπολη Αίνου. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, την ανταλλαγή πληθυσμών και την απώλεια της Ανατολικής Θράκης, η Μητρόπολη Αίνου είχε εδάφη και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Έτσι, το Νοέμβριο του 1922, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης εξέδωσε συνοδική πράξη, με την οποία ιδρυόταν η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, με το εξής σκεπτικό: το εν τη Δυτική Θράκη τμήμα της επαρχίας Αίνου λόγω των πολιτικών συνθηκών, υφ ας τούτο νυν διατελεί εν σχέσει προς το εν τη Ανατολική Θράκη τμήμα της αυτής επαρχίας, το διατελούν υπό άλλας πολιτικάς συνθήκας και λόγω της συγκεντρώσεως και εγκαταστάσεως εκεί χιλιάδων ομογενών προσφύγων, έχει ανάγκην αμέσου και συνεχούς ποιμαντορικής προνοίας και επιβλέψεως, ενέκρινεν όπως αποσπώμενον εκ του εν τη Ανατολική Θράκη τμήματος της επαρχίας Αίνου και μετά κατάλληλον των ομόρων επαρχιών Μαρωνείας και Ξάνθης διαρρύθμισιν αποτελέση νέαν Μητρόπολιν υπό το όνομα Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, κατέχουσα θέσιν εν τη Β΄ στήλη του Συνταγματίου ευθύς προ της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας[1]. Με την ίδια πράξη οριζόταν ότι ο εκάστοτε Μητροπολίτης θα φέρει τον τίτλο «υπέρτιμος και έξαρχος Ροδόπης».
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως, στεγαζόμενο στο κτίριο της παλιάς Λεονταριδείου Αστικής Σχολής Αρρένων (1909).
Πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξελέγη την 17η Νοεμβρίου 1922, με την ανακήρυξη της νέας Μητροπόλεως, ο μέχρι τότε Αγκύρας Γερβάσιος Σαρασίτης (1922-1934). Υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως υπό αντίξοες περιστάσεις. Ο τάφος του βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως.
Σημερινός Μητροπολίτης είναι ο κ. Άνθιμος. Η Μητρόπολη έχει σήμερα περί τους 80 κληρικούς, 61 ενορίες, 3 Ιερά Προσκυνήματα, 2 Ιδρυματικούς Ναούς, 2 Ιερές Μονές, 3 φιλανθρωπικά ιδρύματα και 20 ναούς κοιμητηρίων.
D. K.
Πολύ ενδιαφέρον μουσείο με αξιόλογα προγράμματα,για παιδιά.
d. k.
Για όσους ενδιαφέρον οι εκκλησίες
I. M.
Ένα Μουσείο υπόδειγμα
G. C.
Ωραίο!!
s. g.
Πολύ ενδιαφέρον
J. L.
G. K.
A. P.
Ν. Π.
T. P.
Κ. Φ.
A. a. Α.
R. A.
t. o.