Αξιολογήσεις για Σανατόριο Πηλίου. (Μουσείο) στην Αγριά (Θεσσαλία).
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Σανατόριο Πηλίου, Μουσείο στην Αγριά (Θεσσαλία)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Σανατόριο Πηλίου
G. T.
Ένα μέρος με μεγάλη ιστορία. Αξίζει να το επισκεφθεί ο καθένας και να μάθει την ιστορία του. Θα μπορούσε το κράτος να το αναδείξει γιατί αξίζει πραγματικά. Η πρόσβαση εκεί γίνεται με τα πόδια είτε από Αλικόπετρα είτε από το καταφύγιο ΠΑΝ. Με αμάξι υπάρχει κάπου μια στροφή απότομη που οδηγεί εκεί με χωμάτινο δρόμο λίγο πριν τα Χάνια.
D. P.
Εγκαταλειμμενο αλλά μέσα σε φοβερή τοποθεσία.10 λεπτά περπάτημα από τον κεντρικό δρόμο βόλου χανίων.
Σ. Π.
Αρκετό περπάτημα περιεργως μέχρι να φτάσεις και με αρκετή λάσπη ο δρόμος.
S. S.
Το πρώτο ορεινό σανατατόριο για φυματικούς ιδρύθηκε στην Ελλάδα από το γιατρό Γεώργιο Καραμάνη (1873-1964). Στα Χάνια Πηλίου, σε μια μαγευτική τοποθεσία το Σανατόριο Καραμάνη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1909. Το 1915 προστέθηκαν δύο νέες πτέρυγες και το 1937 απέκτησε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, από το 1937 δημιουργήθηκε το πρώτο πρεβαντόριο στην Ελλάδα, μονάδα προληπτικής φροντίδας για ασθενικά παιδιά. Το 1952 δημιουργήθηκε ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής εντός του Σανατορίου. Στη νότια πλευρά του ναού αναπαρίσταται η "Εις Άδου Κάθοδος". Στην παράσταση διακρίνεται ο γιατρός Καραμάνης και ο διοικητικός υπάλληλος Βασίλειος Τσιγλιφής που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ενώ οδηγούσε το φορτηγό του σανατορίου. Μέχρι το 1960 που κήρυξε πτώχευση το Σανατόριο φιλοξένησε πάνω από 2.500 ασθενείς.
Σήμερα ανήκει στην οικογένεια του καλλιτέχνη Διονύση Τσακνή.
-Χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί το εσωτερικό, όλο το συγκρότημα βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Μ. Τ.
Σανατοριο Καραμανη! Ενα μέρος με ιστορία! Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει από αυτο το μέρος για να θεραπευτούν απο το "χτικιό" , και πολλοί έμειναν για πάντα εκεί! Δυστυχώς η αδιαφορία τών αρμοδίων και η απληστία μερικών το έφτασαν στο σημείο να είναι ένα ερείπιο, αυτό το στολίδι του Πηλίου!!
Χ. Τ.
Απίστευτο μέρος γεμάτο ιστορία!
Σανατοριο Καραμάνη είναι η σωστή ονομασία.
Όλα ξεκίνησαν το 1909 όταν ο Γεώργιος Καραμάνης, από το κοντινό χωριό Δράκεια, αποφάσισε να φτιάξει στην περιοχή ένα Σανατόριο, θεωρώντας ότι το κλίμα θα ευνοήσει την αποθεραπεία των φυματικών.
Αυτό που πρόσφερε δεν ήταν μόνο ιατρικές υπηρεσίες αλλά και καλή ποιότητα ζωής, όντας για την εποχή του πολύ μπροστά. Ο Βόλος τότε δεν είχε ρεύμα αλλά εκεί είχε εγκατασταθεί γεννήτρια όχι μόνο για για τη λειτουργία των ιατρικών υποδομών αλλά και σε όλα τα δωμάτια των ασθενών υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, κεντρική θέρμανση και τρεχούμενο νερό και τηλεφωνικό κέντρο. Υπήρχαν Φαρμακείο, Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό και Βιοχημικό εργαστήριο, κλίβανος αποστείρωσης και αποτέφρωσης, όργανο υποβοήθησης αναπνοής, από τα πρώτα στη χώρα, που τον έφερε ο ίδιος ο γιατρός από την Ελβετία.
Το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών ήταν υψηλό, περιελάμβανε πλούσιο φαγητό πέντε φορές την ημέρα, άσκηση με σουηδική γυμναστική, χώρους για ηλιοθεραπεία, αεροθεραπεία, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, ψυχαγωγία στο χώρο παραστάσεων και δεξιώσεων.
Από εκεί κατά καιρούς πέρασαν ο Σικελιανός ο Βάρναλης, ο Παλαμάς, ο Δελμούζος, ο Τριανταφυλλίδης, ο Σεφέρης. Εκεί ο Σικελιανός γνώρισε την Άννα, μετέπειτα σύζυγό του, που τότε ήταν παντρεμένη με το γιατρό Καραμάνη.
Ο Καραμάνης ήταν γιατρός με όραμα. Από τους πρωτοπόρους Φυματιολόγους – Πνευμονολόγους της χώρας. Εκείνες τις εποχές το να ασχοληθεί κάποιος με τη φυματίωση ήταν μεγάλη απόφαση. Η φθίση ή χτικιό ήταν στίγμα μεγαλύτερο από ότι το AIDS στις μέρες μας.
Το Σανατόριο λειτούργησε μέχρι το 1963. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια πιστωτών του και σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης πιθανόν αναμένει την επένδυση.
Φ. Ρ.
Πολύ όμορφη διαδρομή αν ξεκινήσεις απ τον ορειβατικό σύλλογο ΠΑΝ.
Χ. Ε.
Πρέπει να το αξιοποιήσουν και να μαθευτεί η ιστορία του. Κρίμα που είναι εγκαταλελειμμένο.
Ά. Κ.
Υπέροχη φύση και τα ερείπια της ιστορίας.
O. B.
Beautiful forest path leading to the old Asylum of Pilio. The asylum is in bad condition but is in a very beautiful location. Very spooky at night
(Μεταφρασμένο)
Όμορφο δασικό μονοπάτι που οδηγεί στο παλιό Άσυλο του Πηλίου. Το άσυλο είναι σε κακή κατάσταση αλλά βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία. Πολύ τρομακτικό τη νύχτα
R. S.
Abandoned in the woods
(Μεταφρασμένο)
Εγκαταλελειμμένο στο δάσος
E. K.
S. M.
Ruins of a sanatorium.
(Μεταφρασμένο)
Ερείπια σανατόριου.
E. H.
U.
Z. T.
C. P.
Χ. Χ.
E. P.
Ι. «. Κ.