Αξιολογήσεις για Η κόκκινη Εκκλησία. (Εκκλησία) στην Παγγαίο (Ανατολική Μακεδονία Θράκη).
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Η κόκκινη Εκκλησία, Εκκλησία στην Παγγαίο (Ανατολική Μακεδονία Θράκη)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Η κόκκινη Εκκλησία
Κ. Τ.
Μνημείο του 13ου αιώνα. Σημάδι της ακμής του δεσποτάτου της Ηπείρου. Η βυζαντινή εκκλησία μετατράπηκε από αρχαίο ναό. Κίονες μαρτυρούν τη κληρονομιά κ την ιστορικότητα του τόπου. Όμορφη εκκλησία που πήρε το όνομά της από τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Κλασική βυζαντινή αρχιτεκτονική, ένα μοναδικό στολίδι κρυμμένο στα βουνά που αξίζει την επίσκεψη σας.
Ι. Χ.
Η Κόκκινη Εκκλησία της Θεοτόκου βρίσκεται κοντά στο Βουργαρέλι της Άρτας. Ιστορική εκκλησία του 1293-94, τα ψηφιδωτά και οι εικόνες της έχουν φθαρεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά δεν παύει να είναι μνημείο των προγόνων μας.
Κ. Μ.
Πολύ παλιά εκκλησία όμορφος ο χώρος περιμετρικά, όμως η ένσταση μου ήταν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαίες κολώνες σαν σημεία στήριξης.
S. D.
Πολύ ωραία εκκλησία από την εποχή του δεσποτάτου της Ηπείρου.
S. S.
Κατασκευάστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. Δωρητής ο πρωτοστράτορας Θεόδωρος Τσιμισκής και η σύζυγος του Μαρία. Είναι "δίδυμη" εκκλησία με τη Μονή Περιβλέπτου Αχρίδος, ίδιο σχέδιο και διαστάσεις, πιθανώς το ίδιο συνεργείο κτιστών. Ένα από τα καλύτερα δείγματα ναοδομίας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.
S. K.
Πολύ όμορφος βυζαντινός ναος
Ν. Ν.
Αξιοθαύμαστο μνημείο. Αναζητείται η παλιά σκαλιστή πόρτα της εκκλησίας η οποία άγνωστο πως εξαφανίστηκε...
M. T.
Ενδιαφέρουσα εκκλησία. Ευτυχώς είμασταν με φίλη που ήξερε και μας είπε αρκετά ιστορικά στοιχεία γι' αυτή.
L. C.
Η Κόκκινη Εκκλησιά είναι βυζαντινη, της οποίας η ανέγερση χρονολογείται, περίπου, στο 1280, η οποία βρίσκεται 2χλμ σπο το Βουλγαρελι στην περιοχή των Τζουμερκων στην Ελλαδα.
Ιδρύθηκε ως καθολικο μοναστηριού από τους αδερφούς Ιωάννη και Θεόδωρο Τσιμισκή. Αρχικώς, η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στη Γεννηση της Θεοτωκου ωστόσο, έγινε γνωστή ως «Κόκκινη Εκκλησιά», λόγω του χρώματος
d. a.
Όμορφος ναός πιθανό καθολικό μοναστηριού με πολύ λίγες σωζόμενες αγιογραφίες.
G. M.
Μία διαφορετική πανέμορφη εκκλησία στο Παλαιοχώρι Βουργαρελίου.
X. G.
Βυζαντινή εκκλησία, εξαιρετικό μνημείο. Αξίζει μια στάση.
s.
Εύκολη πρόσβαση . Λιτή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο . Μόνο για τους λάτρεις του είδους ...
I. K.
Μόνο δέος.. ένα εκκλησάκι από το 1281!!
Κ. Ζ.
Κόκκινη Εκκλησιά: Το στολίδι των Τζουμέρκων
Η Κόκκινη Εκκλησιά αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής των Κεντρικών Τζουμέρκων και βρίσκεται σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο στον οικισμό Παλαιοχώρι, τρία χλμ. νότια του Βουργαρελίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, ακριβώς δίπλα στην οδική αρτηρία που κατά την περίοδο του «Δεσποτάτου της Ηπείρου» ένωνε την Άρτα με τα Τρίκαλα και την Ήπειρο με τη Θεσσαλία.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της δυναστείας των Κομνηνοδουκάδων στην Ήπειρο που χτίστηκε στα τέλη του 13ου αι. ( περίπου στα 1280 μ.Χ.) επί Νικηφόρου του Α΄, Δεσπότη της Άρτας, με δαπάνη των αδερφών Τσιμισκή, Ιωάννη και Θεόδωρου, οι οποίοι διατελούσαν πρωτοστράτορες της Βυζαντινής Αυλής.
Ο Ναός, που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου, ονομάστηκε «Κόκκινη Εκκλησιά», λόγω του ζωηρού κόκκινου χρώματος των πλίνθων της τοιχοποιίας του αλλά και Παναγία Βελλάς, γιατί υπήρξε μετόχι της μονής Βελλά των Ιωαννίνων. Αναφέρεται επίσης και ως «9Βασιλομονάστηρο», προσωνυμία που αποδίδει την αρχική του λειτουργία ως καθολικό μονής, τη σπουδαιότητά του αλλά και τη σχέση του με τον οίκο των δεσποτών της Ηπείρου.8
Δεν υπάρχουν βέβαια σήμερα ίχνη του παλαιού μοναστηριού αλλά παραμένει άθικτος ο σταυρεπίστεγος Ναός. Πρόκειται για ορθογώνιο κτίσμα διαστάσεων 16 Χ 9,15 μέτρων που χωρίζεται σε νάρθηκα και κυρίως ναό, ενώ διέθετε αρχικά και τρούλο διαμέτρου περίπου τριών μέτρων, που κατέπεσε και αντικαταστάθηκε από ξύλινη δικλινή στέγη. Αρχικά ο ναός είχε πέντε εισόδους, εκ των οποίων οι τρεις κτίστηκαν ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα έξι μεγάλα τοξωτά παράθυρά του, που δεσπόζουν σε όλες τις πλευρές του και με το έντονο κόκκινο χρώμα τους δικαιολογούν την προσωνυμία του.
Εκτός όμως από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εξίσου σημαντικά είναι και τα ευρήματα στο εσωτερικό του Ναού. Πρόκειται για τα σωζόμενα τμήματα του αρχικού γύψινου τέμπλου αλλά και σπαράγματα του τοιχογραφικού του διακόσμου, τα οποία μάλιστα αποτελούν και το μοναδικό χρονολογημένο με επιγραφή, τοιχογραφικό σύνολο του «Δεσποτάτου της Ηπείρου». Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική πλευρά του νάρθηκα, σώζεται η τοιχογραφία των δωρητών του ναού. Στο κέντρο, δεσπόζει η Θεοτόκος ένθρονη, βρεφοκρατούσα, πλαισιωμένη από δύο αγγέλους. Κάτω από το υποπόδιό της, σε μικρότερη κλίμακα, διακρίνονται κεφαλές αγίων καθώς και δύο ζεύγη λαϊκών
Πρόκειται για τον πρωτοστράτορα Θεόδωρο Τσιμισκή, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρία, ο οποίος κρατά στο αριστερό του χέρι ομοίωμα του ναού, με ψηλό τρούλο και το προσφέρει στη Θεοτόκο.
Αντίστοιχα δεξιά της Θεοτόκου, διακρίνεται ο αδερφός του, Ιωάννης Τσιμισκής, συνοδευόμενος επίσης από τη σύζυγό του Άννα. Οι μορφές είναι ενδεδυμένες με πολυτελή ενδύματα ενώ η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι αποδίδονται με φυσικότητα κι όχι με τη συνήθη αυστηρότητα των μορφών της Βυζαντινής περιόδου. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο κίονες μπροστά ακριβώς από το τέμπλο του Ναού, που προέρχονται πιθανώς από οικοδόμημα της κλασικής αρχαιότητας, που προϋπήρχε στο χώρο.(!!!)
Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., εμφανίζεται ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1950 θα κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Το 1967 θα υποστεί αρκετές ζημιές από σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή. Έκτοτε θα ξεκινήσουν εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες, με μικρές διακοπές, θα συνεχιστούν μέχρι και τις ημέρες μας. Πριν από δέκα χρόνια περίπου, στη δεκαετία του 2000 έγινε συστηματική συντήρηση της σκεπής και του δαπέδου του Ναού. Με την εκσκαφή του δαπέδου, μάλιστα, βρέθηκαν σε όλο το εσωτερικό του Ναού τάφοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, με πέτρινες πλάκες για χωρίσματα, που μαρτυρούν πως πρόκειται για μαζική ταφή νεκρών κατά την ίδια χρονική περίοδο, την οποία η αρχαιολογική υπηρεσία απέδωσε σε κάποιον πόλεμο ή θανατηφόρο ασθένεια που έπληξε την περιοχή.
Σήμερα, το μνημείο συντηρείται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων
Πηγή : ( Κομμάτι άρθρου από)
naftemporiki.gr
Πληροφορίες - κείμενο: Νίκος Καραβασίλης, πρόεδρος Συλλόγου «Κόκκινη εκκλησία»
Φωτογραφίες: Λάζαρος Τσάτσος, Γεώργιος Λιαπάτης
D. K.
ομορφο βυζαντινο εκκλησακι του 1200 σε ωραιο φυσικο περιβαλλον.εκει κοντα και το νεραιδογεφυρο, must.
Β. Π.
Πολύ ωραία Εκκλησία! Ένας ακόμη ιερός τόπος λατρείας του Θεού. Ο ναός αυτός έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και αρχιτεκτονική. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά του τον καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για γάμο ή βάπτιση.
G. S.
Από τα πιο όμορφα βυζαντινά μνημεία! Προσεγμένη από την τοπική κοινότητα.
u. o.
Ανηφοριζοντας για το Βουλγαρελι συναντούμε ένα μνημείο υστεροβυζαντινης αρχιτεκτονικής την #Κοκκινη εκκλησια#. Σήμερα σώζεται ο ναός από το μοναστηριακή συγκρότημα που έχτισε ο Δεσπότης της Ηπείρου Νικηφόρος ο Α' στην μνήμη των γενεθλίων της Θεοτόκου. Ονομάστηκε έτσι λόγω των πλινθων που χρησιμοποιηθηκαν για την κατασκευή των τοιχων και την διακόσμηση του ναού. Οι τοιχογραφίες είναι παλαιές και φέρουν σημάδια βανδαλισμού του 19'αιωνα.
V.
Αν περνάς από εκεί μια στασει επιβάλετε
a. a.
Ενα απο τα ομορφότερα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου
Το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής και ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που μαρτυρούν την κατοίκηση και τη σημασία της κατά τη μεσαιωνική περίοδο είναι η Παναγία Βελλά ή Κόκκινη Εκκλησιά .Πρόκειται για το καθολικό μονής, εκτός από το Το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής και ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που μαρτυρούν την κατοίκηση και τη σημασία της κατά τη μεσαιωνική περίοδο είναι η Παναγία Βελλά ή Κόκκινη Εκκλησιά .Πρόκειται για το καθολικό μονής, εκτός από το οποίο δεν έχει σωθεί το παραμικρό από τα κελιά ή τα προσκτίσματά της .Βρίσκεται στο συνοικισμό Παλαιοχώρι, 3 χλμ. νότια του Βουργαρελίου και ακριβώς δίπλα στην οδική αρτηρία που ένωνε κατά την περίοδο του «Δεσποτάτου της Ηπείρου» την Άρτα με τα Τρίκαλα και την Ήπειρο με τη Θεσσαλία .Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστός ως Κόκκινη Εκκλησιά, εξαιτίας του πλήθους των πλίνθων που διακοσμούν τους εξωτερικούς του τοίχους
Κείμενο της
Κωνσταντίνα Ζήδρου
Αρχαιολόγος
Κ. Τ.
Πολύ ωραία εκκλησια. Πολύ παλαιά στο Βουργαρελι 4 χιλ
Χ. Τ.
Κουραστικος ο δρομος,μεσα στη φυση.Υπεροχο μνημειο.Τα παιδια το θαυμασαν.
A. T.
Ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της πατρίδας μας κτισμένο το 1293. Αξίζει να το επισκεφτείτε.
Σ. Σ.
Εντυπωσιακή κατακόκκινη και επιβλητική.
V. A.
Πολύ παλιά εκκλησία που αξίζει να δείτε.
Y. M.
Μαγική Ανάσταση!
D. X.
Πολύ όμορφη και γραφική!!!
e. t.
Πολύ μεγαλοπρεπη!!!!!!
A. D.
Εκκλησία...
Λ. Κ.
Εκπληκτικός Ναός
Δ. Α.
Υπέροχη
A. L.
Υπεροχη
P. K.
Αμήν
j. P.
Μνημείο
Τ. Κ.
Πανεμορφη
Ι. Μ.
ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ!!
m. v.
(Μεταφρασμένο) Σπάνια όμορφη παλιά εκκλησία του 13ου αιώνα. Κρίμα που είναι κλειστό. Μπορείτε να το περπατήσετε ελεύθερα. Στην άλλη πλευρά του δρόμου μπορείτε να παρκάρετε / κατασκηνώσετε για μια νύχτα και να βρουν νερό.
Δωρεάν WiFi χωρίς κωδικό πρόσβασης.
Παρασκευή πρωί η εκκλησία ήταν ανοιχτή!!!
(Αρχικό κείμενο)
Zeldzaam mooie oude kerk uit de 13e eeuw. Jammer dat het is gesloten. Je kunt er vrij omheen lopen. Aan de andere kant van de straat kun je goed parkeren/kamperen voor een nacht en water tappen.
Gratis WiFi zonder wachtwoord.
Vrijdagmorgen was de kerk open!!! 🍀
A. B.
(Μεταφρασμένο) Πολύ παλιά εκκλησία. Όταν το επισκέφτηκα, δεν υπήρχε κανείς στην περιοχή να σας καθοδηγήσει, αν και ήταν ανοιχτό.
(Αρχικό κείμενο)
Biserica foarte veche. Cand am fost in vizita, nu era nimeni in zona sa te indrume, cu toate ca era deschisa.
T. M.
(Μεταφρασμένο) Υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε, έχει πολλή ιστορία
(Αρχικό κείμενο)
Fantastisk sted at besøge der er meget historie
G. “. G.
byzantine church that was converted from ancient temple. pillars and other hints give glimpses to past heritage. otherwise beautiful church that derives its name after the red bricks used to build it. classical byzantine architecture and relic of how things were done. clear signs of additions and changes made over time. its quirky and organic assembly makes it a unique gem hidden in the mountains.
(Μεταφρασμένο)
βυζαντινή εκκλησία που μετατράπηκε από αρχαίο ναό. πυλώνες και άλλες υποδείξεις δίνουν ματιές στην προηγούμενη κληρονομιά. κατά τα άλλα όμορφη εκκλησία που πήρε το όνομά της από τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. κλασική βυζαντινή αρχιτεκτονική και λείψανο του πώς γίνονταν τα πράγματα. σαφείς ενδείξεις προσθηκών και αλλαγών που έγιναν με την πάροδο του χρόνου. Η ιδιόμορφη και οργανική συναρμολόγηση του το καθιστά ένα μοναδικό στολίδι κρυμμένο στα βουνά.
Α. Χ.
X. P.
F. V.
(Μεταφρασμένο) Όμορφη εκκλησία που ονομάζεται κόκκινη εκκλησία
(Αρχικό κείμενο)
Mooie kerk genaamd de rode kerk
D. K.
(Μεταφρασμένο) Πανεμορφη
(Αρχικό κείμενο)
Prelepo
C. T.
Χ. Ν.
J. L.
S. F.
F. P.