Αξιολογήσεις για Μετόχι Αγίου Δημητρίου Μονής Αγίου Παύλου (Κρεμμύδι-Κασσάνδρεια). (Εκκλησία) στην Κασσάνδρα (Κεντρική Μακεδονία).
Μετόχι Αγίου Δημητρίου Μονής Αγίου Παύλου (Κρεμμύδι-Κασσάνδρεια)
Κασσάνδρα 630 77, Ελλάδα
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Μετόχι Αγίου Δημητρίου Μονής Αγίου Παύλου (Κρεμμύδι-Κασσάνδρεια), Εκκλησία στην Κασσάνδρα (Κεντρική Μακεδονία)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Δεν έχουμε ακόμα καμία αξιολόγηση για αυτό το μέρος.
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Μετόχι Αγίου Δημητρίου Μονής Αγίου Παύλου (Κρεμμύδι-Κασσάνδρεια)
V. K.
Μετόχι Αγίου Δημητρίου Μονής Αγίου Παύλου (Κρεμμύδι-Κασσάνδρεια)
Η περιφέρεια της Βάλτας σε χωράφια και δάση, πολύ περιοριζόταν ως τα 1930-1940 απ’ τις κτηματικές περιοχές των αγιορείτικων μετοχιών. Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους απόχτησαν στην Κασσάνδρα εκτάσεις γης, στα μετά από το 10ο αιώνα χρόνια. Στις εκτάσεις αυτές, που τις απόχτησαν τα μοναστήρια κατά καιρούς, έκτισαν σπίτια κι άλλα κτίσματά τους, σαν αγροτικές τους εγκαταστάσεις. Ήταν τα σπίτια αυτά με τ’ άλλα κοντινά τους κτίσματα, τα μοναστηριακά μετόχια. Τα μετόχια, κάηκαν κι αυτά κατά την επανάσταση του 1821. Ύστερ’ απ’ την επανάσταση, τα μετόχια ξανακτίστηκαν. Κι ενώ πριν απ’ αυτή ίσως να ήταν λιγότερα, στα μετά απ’ την επανάσταση χρόνια κι ως το 1900 έφτασαν να είναι, μέσα στην Κασσάνδρα, 24 μετόχια. Οι μετοχίτικες περιοχές σε χωράφια και δάση, υπολογίζονταν στα 4/5 της όλης έκτασης της χερσονήσου. Και ήταν τα χωράφια τους από τα πιο εύφορα και καλύτερα του τόπου της, και τα δάση τους από τα πιο ομαλά σε έδαφος.
Στα μοναστηριακά έγγραφα μαρτυρούνται μερικά χωριά στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου τον 11ο αιώνα όπως ο Άγιος Δημήτριος («προάστειον» του Αγίου Παντελεήμονος και του Βατοπεδίου). Η χερσόνησος της Κασσάνδρας φαίνεται ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό ερημωμένη μετά την επιδρομή των Καταλανών στα 1307 και είναι πιθανό ότι οι πειρατικές επιδρομές των Τούρκων και η πρώτη οθωμανική κατάκτηση συνέβαλαν περαιτέρω στη διατήρηση αυτής της κατάστασης. Στα 1407-1408 ο Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος προσπάθησε να αναδιοργανώσει την κατοίκηση αφιερώνοντας μια έκταση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου (στην οποία συμπεριλαμβάνονταν το μισό του παλαιοχωρίου του Αγίου Δημητρίου). Έμμεσα δηλώνεται εδώ ότι το βόρειο τουλάχιστον τμήμα της χερσονήσου κατοικούνταν προ του 1407 ή είχε μόλις γίνει κάποιος εποικισμός του με πρωτοβουλία του Ιωάννη. Στην ίδια πολιτική αναδιοργάνωσης και εκ νέου εποικισμού εντάσσονται και οι παραχωρήσεις και άλλων εγκαταλειμμένων χωριών στην ίδια περιοχή στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, με αντάλλαγμα συνήθως την υποχρέωση των μονών να κτίσουν πύργους για την προστασία της περιοχής.
Σε έγγραφο της Μονής Διονυσίου του 1421 αναφέρονται στα σύνορα του Μαρίσκιν και άλλα χωριά (Κινστέρνιον, Μυριάνδριον της μονής Βλατάδων, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Παύλος, Καρβέας). Στα 1408 επίσης επικυρώθηκε με χρυσόβουλλο του Ιωάννη Ζ' προηγούμενη δωρεά του παλαιοχωρίου του Αγίου Παύλου στη μονή Αγίου Παύλου, μαζί με 10 ζευγάρια γης και 15 φαμίλιες που κατοικούσαν εκεί και δικαιώματα αλιείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όρος της δωρεάς ήταν η καταβολή του 1/30 των εισοδημάτων του παλαιοχωρίου για τη φύλαξη του κάστρου της Κασσάνδρας. Τέλος, γνωρίζουμε ότι στα 1419 παραχωρήθηκε στη μονή Αγίου Παντελεήμονος το «παλαιοχώριον» του Αγίου Δημητρίου, για το οποίο έγινε λόγος και παραπάνω, με 30 ζευγάρια γης.
Πριν απ’ την επανάσταση ήταν το μικρό χωριό Κρεμμύδι, που κάηκε κι αυτό απ’ τους Τούρκους και δεν ξαναχτίστηκε πια. Μετά απ’ την επανάσταση, χτίστηκε το μετόχι Κρεμμύδι και ανήκε στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου.
Πρώτη αναφορά του χωριού Άγιος Δημήτριος ήταν το 1082. Σαν Κρεμμύδι ήταν μέσα στα χωριά της Κασσάνδρας την εποχή παραχώρησης της Κασσάνδρας στον Gazanfer Aga (1587). Επίσης ήταν προσφυγικός οικισμός που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της ελονοσίας και οι κάτοικοί του πήγαν στην Καλλιθέα.
Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια μέσα στις συκιές του μικρού χωριού ή του μετοχιού, η τοιχογραφημένη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη το 1865 και η παλιά κτιστή βρύση που το νερό της τρέχει από το στόμιο ενός κανονιού !
Χαρακτηριστική είναι η απογραφή του πληθυσμού της υποδιοίκησης Χαλκιδικής από την Διεύθυνση Στατιστικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στις 19-2-1920: Βάλτα 1.469, Μετόχι Κρεμμύδι 23.
Διοικητικές Μεταβολές Ο.Τ.Α.: Κ. Βάλτας (Κασσάνδρειας)
ΦΕΚ 152Α - 09/07/1918: Σύσταση της κοινότητας με έδρα τον οικισμό Βάλτα.
ΦΕΚ - 18/12/1920: Αναγνώριση του οικισμού Μετόχιον Κρεμμύδι και προσάρτησή του στην κοινότητα Βάλτας.
ΦΕΚ - 16/05/1928: Ο οικισμός Μετόχιον Κρεμμύδι της κοινότητας καταργείται.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.070351, 23.383366