Αξιολογήσεις για Μονή Βελανιδιάς. (Εκκλησία) στην Καλαμάτα (Πελοπόννησος).
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Μονή Βελανιδιάς, Εκκλησία στην Καλαμάτα (Πελοπόννησος)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Μονή Βελανιδιάς
G. L.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 - 400 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τη συναντάμε 6 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας. Από τη Μονή Βελανιδιάς, ξεκίνησε ο Παπαφλέσσας για την Απελευθέρωση της Καλαμάτας και κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου, ξεκινάει η Ιερή Φλόγα της Επανάστασης, από τη Μονή και καταλήγει στην Πλατεία Καλαμάτας.
D. S.
Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς , κτίσμα του 17ου αιώνα, οφείλει την ονομασία της σε μια αιωνόβια και "υψίκορμον" βελανιδιά (δρυ), η οποία "πρόρριζα απεσπάσθη" από το μεγάλο σεισμό του 1884.
Γυναικεία μονή από το 1966. Εορτάζει με πανηγύρι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο την πρώτη Παρασκευή που ακολουθεί μετά το Πάσχα. Κατά τους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986 έπαθε πλήρη καταστροφή με θύματα δύο μοναχές. Μετά τον σεισμό, ανακαινίστηκε πλήρως με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Δ. Κ.
Πολύ ωραία διαδρομή κοντά στην Καλαμάτα. Ηρεμία και υπέροχη θέα!!!!
Τ. Μ.
Πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα. Πολύ φιλόξενος ο ιερομόναχος της Μονής, μας υποδέχτηκε στο Αρχονταρίκι μετά την Θ. Λειτουργία
Ν. Σ.
Αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος....τοποθεσία ,ξενάγηση και ο ευγενέστατος πατερ
E. P.
Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς , κτίσμα του 17ου αιώνα, οφείλει την ονομασία της σε μια αιωνόβια και "υψίκορμον" βελανιδιά (δρυ), η οποία "πρόρριζα απεσπάσθη" από το μεγάλο σεισμό του 1884.
Γυναικεία μονή από το 1966. Εορτάζει με πανηγύρι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο την πρώτη Παρασκευή που ακολουθεί μετά το Πάσχα. Κατά τους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986 έπαθε πλήρη καταστροφή με θύματα δύο μοναχές. Μετά τον σεισμό, ανακαινίστηκε πλήρως με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 - 400 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τη συναντάμε 6 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας, με την οποία συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο αυτοκινητόδρομο.
Γραφικό το πετρόκτιστο εκκλησάκι.
J. P.
Ιστορικό μοναστήρι αλλά δυστυχώς κλειστή
d. d.
ιστορία της μονής είναι ιδιαίτερα σημαντική και εντυπωσιακή και συνδέεται με αξιόλογα γεγονότα του μεσσηνιακού τόπου. Πληροφορίες για το μοναστήρι αυτό αντλούμε από πατριαρχικό σιγίλιο του 1727, πού το ονομάζει "ιερόν και σεβάσμιον μοναστήριον πατριαρχικόν Σταυροπηγιακόν, εἰς όνομα σεμνυνόμενον της υπεραγίας ημών Θεοτόκου της κυρίας Χρυσοπηγής κατά την τοποθεσίαν Βελανιδείαν". Το Καθολικό, σύμφωνα με επιγραφή που βρισκόταν στο υπέρθυρο της μονής, ιδρύθηκε το 1679 και είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή.
Το μοναστήρι από την ίδρυσή του ήταν ανδρικό μέχρι και το έτος 1966, οπότε μετετράπη σε γυναικείο και την ταυτότητά του αυτή τη διατηρεί μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του βίου του λεηλατήθηκε, πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε είτε από επιδρομές βαρβάρων και ξένων κατακτητών είτε από καταστροφικούς σεισμούς, αλλά πάλι ξανακτίστηκε. Τελευταία φορά ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 1986.
Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, υπήρξε ορμητήριο και κρησφύγετο κλεφτών και αρματολών, ενώ οπλαρχηγοί όπως ο πρωτεργάτης του Αγώνα του 1821 Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος Φλέσσας ή Παπαφλέσσας, ο οποίος μόνασε εδώ, ο Νεδουσαίος Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος, ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Αναγνωσταράς με ορμητήριο τον Βόρειο Δυτικό Ταΰγετο, την Μονή Μαρδακίου, Σιδερόπορτας, Δημιόβης, Προφήτη Ηλία και Βελανιδιάς, στη διάρκεια της Επανάστασης συγκεντρώνονταν εδώ και συσκέπτονταν[1]. Στις 23 Μαρτίου του 1821 ξεκινώντας απ' αυτή επικεφαλής αγωνιστών, μπήκαν στην Καλαμάτα, όπου μαζί με άλλους αρχηγούς και επαναστατημένους Έλληνες ελευθέρωσαν την πόλη, χωρίς να γίνει μάχη και να χυθεί αίμα. Έτσι η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Η σημασία που είχε η μονή οδήγησε στην καταστροφή της από τον Ιμπραήμ Πασά το 1825.
Κάθε χρόνο, στις 23 Μαρτίου, επέτειο της έναρξης του αγώνα και της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με υποδοχή της ιερής φλόγας από την ιερά Μονή Βελανιδιάς.
Κατά τη γερμανική κατοχή, το μοναστήρι ήταν καταφύγιο του ΕΛΑΣ και των επαναστατικών ομάδων του Ταϋγέτου και για το λόγο αυτόν ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμό των Γερμανών από το κάστρο της Καλαμάτας το Νοέμβριο του 1943. Στη Μονή Βελανιδιάς μόνασε και ο πατήρ Πολύκαρπος, ο οποίος σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο, ο οποίος τον συνάντησε το 1954, είχε το χάρισμα των δακρύων.
P. “. S. G.
Εξαιρετική ηρεμία τοπίου
Το συνιστώ για απογευματινή φυσιολατρική βόλτα
M. B.
Εξαιρετικό μέρος
Μ. Χ.
Αγαλλίαση και ανάτασης ψυχής Ωραίο μοναστήρι!!!!!Μπράβο!!
Π. Λ.
Αυτό που είναι στη φώτο είναι ο ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ. Η ΜΌΝΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΚΌΣΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
J. C.
Πολυ ωραια μονη και ο παπας τους ειναι φοβερος
Γ. Α. (.
Να μην εχει ενα ωραριο επισκεψεων παρα ενα τηλ καποιου που δεν το σηκωνει. Κριμα...
Σ. Σ.
Πολύ όμορφο μοναστήρι μετά την ανακεσηση
P. M.
Εντυπωσιακή κατασκευή και σε άριστη κατάσταση.Αλλα δυστυχώς είναι κλειστή η Μονη
Ε. Χ.
Το κελί που μόνασε ο Παπαφλεσσας
S. T.
Βοηθεια μας
r. ..
K. P.