Αξιολογήσεις για Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης. (Εκκλησία) στην Αθήνα (Αττική).
Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης
Αιόλου 36, Αθήνα 105 60
Περιγραφή
Πληροφορίες για το Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης, Εκκλησία στην Αθήνα (Αττική)
Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, ώρες λειτουργίας, δημοφιλείς ώρες, επικοινωνία, φωτογραφίες και πραγματικές αξιολογήσεις από τους χρήστες.
Αυτό το μέρος έχει καλές αξιολογήσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους καλά και θα νιώσετε υπέροχα με τις υπηρεσίες τους, συνιστάται 100%!
Χάρτης
Αξιολογήσεις του Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης
Ήταν ο 1ος μητροπολιτικός ναός Αθηνών επί βασιλιά Όθωνα και έχει πολλές επιρροές δυτικές .
Το ταβάνι ξύλινο εμπνευσμένο από τα βαυαρικά σαλόνια αρχιτέκτονας ο Καυταντζόγλου
Το τέμπλο δωρεά του Νικολάου του τσάρου .είναι η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που ο άμβωνας έχει προτομές των ευαγγελιστών που δεν το συναντάμε πουθενά αλλού στην ορθόδοξη εκκλησία .
Η κηδεία του κολωκοτρώνη (έμενε πολύ κοντά εδώ),η μεγάλη εικόνα του ευαγγελισμού είναι η παλαιότερη του ναού.Σε αυτό το ναό προσκύνησαν και εκκλησιάστηκαν όλοι οι μεγάλοι οπλαρχηγοί .
Ο αγιογράφος των νωπογραφιών είναι ο χατζογιανόπουλος .καταπληκτική σε ιστορία εκκλησία να μπείτε να ανάψετε ένα κερί οπωσδήποτε !!
Στην οδό Αιόλου 36, στην Αθήνα, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1847-1850, πάνω σε προηγούμενο μεσαιωνικό ναό, ο οποίος στις αρχές του 17ου αιώνα ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με δύο κωδωνοστάσια και χαρακτηρίζεται ως «νεοκλασικού ρυθμού, με αναγεννησιακές αλλά και βυζαντινές επιδράσεις».
Έχει ένα πολύ όμορφο τέμπλο και το ταβάνι είναι αριστουργηματικό. Όταν από τα παράθυρα πέφτει το φως του ηλίου τα πρωινά, νομίζει κανείς ότι μαζί με το φως θα κατέβουν και άγγελοι.
Στον ναό της Αγίας Ειρήνης, όταν αυτός ήταν η Μητρόπολη της Αθήνας, είχε γίνει η τελετή ενηλικίωσης του Όθωνα το 1835 και η νεκρώσιμη ακολουθία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1843, η δοξολογία για το ελληνικό σύνταγμα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Νεόφυτος Βάμβας και η δοξολογία για τη το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1850.
Στολίδι για την πόλη των Αθηνών!
Ένα πραγματικό κόσμημα των Αθηνών. Ένας ναός επηρεασμένος από την δυτική αρχιτεκτονική της εποχής του βασιλιά Όθωνα, τόσο δεμένος όμως με την ορθόδοξη παράδοση. Είναι ένα σταυροδρόμι του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Πολύ ωραίος ναός αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη , καταπληκτικό τέμπλο,
Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα τον ναό ήταν η τάξη και η ησυχία που επικρατούσε μεταξύ των πιστών αβίαστα (και χωρίς προσβλητική παρέμβαση των ιερέων όπως γίνεται σε άλλες εκκλησίες).
Ειδικότερα στο Ιερό Ευχέλαιο της Μ.Τετάρτης που παρευρέθηκα σε προηγούμενα έτη (Τα χρόνια που δεν υπήρχε καμία επιβολή μέτρων για αποστάσεις κλπ) μου έκανε την καλύτερη δυνατή εντύπωση ο συντονισμός που υπήρχε από τους ιερείς ώστε να αποφευχθεί η οχλαγωγία και συνωστισμός μεταξύ των παρευρισκομένων πιστών και η εξαιρετική λεπτότητα που χειρίστηκαν τους αστάθμητους παράγοντες όπως των εξωτερικών θορύβων και ήχους από κινητά.
Ο Ναός κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1847-1850, πάνω σε προηγούμενο μεσαιωνικό ναό, ο οποίος στις αρχές του 17ου αιώνα ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης.
Η εσωτερική διακόσμηση, ολοκληρώθηκε ανάμεσα στα χρόνια 1879-1892.
Το επιχρυσωμένο τέμπλο είναι δωρεά του τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου, το 1850.
Στον Ναό της Αγίας Ειρήνης, όταν αυτός ήταν η Μητρόπολη της Αθήνας, τελέστηκε:
- Η τελετή ενηλικίωσης του Όθωνα το 1835 - Η νεκρώσιμη ακολουθία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1843.
- Η δοξολογία για το ελληνικό σύνταγμα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Νεόφυτος Βάμβας.
- Η δοξολογία για τη το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1850.
Στις 19 Ιουλίου 2019, ο σταυρός του τρούλου λύγισε και στην συνέχεια αποκόπηκε τελείως, έπειτα από τον σεισμό της Μαγούλας του 2019, με αποτέλεσμα την πτώση και την καταστροφή του
Πηγή: Wikipedia
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου 36, στην Αθήνα, είναι εκκλησία η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1847-1850, πάνω σε προηγούμενο μεσαιωνικό ναό, ο οποίος στις αρχές του 17ου αιώνα ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης.
Η παλαιότερη μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης είχε αποτεφρωθεί κατά τον πρώτο χρόνο της επανάστασης και είχε μείνει μόνο το μπροστινό του μέρος.
Μετά την επανάσταση και την αναδόμησή της, έγινε ιδιαίτερα σημαντική εκκλησία, δεδομένου ότι εκεί γίνονταν οι επίσημες τελετές όταν η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Η επέκταση και τελικά η ανοικοδόμησή της, ανατέθηκε από τους επιτρόπους της εκκλησίας στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου.
Ο νεότερος ναός σχεδιάστηκε ως τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με δύο κωδωνοστάσια και χαρακτηρίζεται ως «νεοκλασικού ρυθμού, με αναγεννησιακές αλλά και βυζαντινές επιδράσεις».
Η αρχή των εργασιών έγινε το 1847, και στην κατασκευή του αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά από παλαιότερες Αθηναϊκές εκκλησίες που είχαν κατεδαφιστεί αλλά και υλικά από τα ερείπια της Ακρόπολης.
Τα εγκαίνια του ναού έγιναν τρία χρόνια αργότερα, το 1850, ενώ η εσωτερική διακόσμηση, ολοκληρώθηκε ανάμεσα στα χρόνια 1879-1892.
Ο ναός αγιογραφήθηκε από τον ζωγράφο Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλο (1820 – 1905) και η διακόσμηση έγινε από τους κοσμηματογράφους Β. Κώττα και Α. Πέττα.
Σε αρκετούς τοίχους του ναού υπάρχουν χωρία της Αγίας Γραφής και οι μορφές των αγίων σε αυτούς είναι ελάχιστες. Υπάρχουν δυο μεγάλες τοιχογραφίες στις κόγχες των εγκάρσιων κλιτών.
Στη νότια κόγχη (αριστερά κοιτώντας το ιερό), βρίσκεται η διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, σημαντικό έργο του Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου, ενώ στην βόρεια κόγχη του εγκάρσιου κλίτους, βρίσκεται η διδασκαλία του Ιησού στα Ιεροσόλυμα από τον Αθ. Γ. Βασιλείου. Το επιχρυσωμένο τέμπλο είναι δωρεά του τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου, το 1850.
Την περίοδο 1995-1997 έγινε αποκατάσταση του ναού, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού με μελέτη της αρχιτέκτονος Α. Μπουλαμάκη-Θωμοπούλου.
Στον ναό της Αγίας Ειρήνης, όταν αυτός ήταν η Μητρόπολη της Αθήνας, είχε γίνει η τελετή ενηλικίωσης του Όθωνα το 1835 και η νεκρώσιμη ακολουθία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1843, η δοξολογία για το ελληνικό σύνταγμα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Νεόφυτος Βάμβας και η δοξολογία για τη το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1850.
Από τις πιο όμορφες εκκλησίες στην Αθήνα.
Ειδικά μέσα!!!
Είναι η εκκλησία στην οποία παντρεύτηκα πριν πολλά χρόνια, έχουν ένα φανταστικό τελετουργικό κατά την ώρα του Ησαΐα χόρευε σε ραίνουν με ροδοπέταλα από τον γυναικωνίτη και γενικά είναι μια ξεχωριστή εκκλησία.
Παραθέτω και ορισμένα ιστορικά που αφορούν την πρώτη Μητρόπολη των Αθηνών.
Στον ναό της Αγίας Ειρήνης, όταν αυτός ήταν η Μητρόπολη της Αθήνας, είχε γίνει η τελετή ενηλικίωσης του Όθωνα το 1835 και η νεκρώσιμη ακολουθία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1843, καθώς επίσης και η δοξολογία για το Ελληνικό Σύνταγμα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Νεόφυτος Βάμβας
Χώρος Λατρείας Ελληνορθόδοξων Χριστιανών. Η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού.
Στην καθομιλουμένη γλώσσα, όταν κάποιοι χρησιμοποιούν τη φράση «πήγαμε στην εκκλησία» συνήθως δεν εννοούν τον Ιερό Ναό, αλλά την Θεία Λειτουργία.
Βαφτίσαμε εκεί το μωράκι μας ❤️
Υπέροχη εκκλησία, όμορφη πολύ τόσο από έξω όσο και από μέσα. Ένα στολίδι. Ειλικρινά όμως ο πάτερ Θωμάς και ο πάτερ Αρτέμης είναι τόσο εξαιρετικοί άνθρωποι και οι δύο τους! Χαίρομαι πολύ που τους γνώρισα και βάφτισαν με τόσο αγάπη, ευγένεια και σεβασμό το μωράκι μας 🙏
Όμορφος ναός σε ένα από τα πιο κεντρικά γραφικά σημεία της πόλης! Ούτε μικρός ούτε τεράστιος... Λέει ότι απαγορευονται οι φωτογραφίες(το βρίσκω τραγικό)αλλά δε ξέρω αν το τηρούνε!
μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας
Η ιδανική εκκλησία για βυζαντινή χορωδία υψηλών προδιαγραφών, με τάξη και διάθεση πνευματικότητας. Εκεί συγκέντρωνε τους μαθητές του ο αείμνηστος μουσικοδιδάσκαλος Αγγελόπουλος.
Ένας πολύ όμορφος και δυτικότροπα σχεδιασμένος ορθόδοξος ναός με πολύ όμορφη και σωστή βυζαντινή μουσική παράδοση!!! Ένα διαμάντι πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνα.
Πολύ όμορφος & μεγάλος ναός!
Ιστορικος ναός σε μία πανέμορφη παραδοσιακή Αθηναϊκή συνοικία
Και μονο σαν αρχιτεκτονικό κόσμημα θα μπορούσε καποιος να το δει. Αλλα ειναι τόσο παραπανω απο αυτό
Η πιο υπεροχη Εκκλησια της Αθηνας - εδω παντρευτηκα και ηταν το πιο υπεροχο μυστηριο γαμου με τα ροδοπεταλα να ραινουν το ζευγαρι στον χορο του Ησαια !!!!!
Ότι καλύτερο μέρος για τί θρησκεία μού. Δοξε το Θεός.
Ωραίος ναός, ωραίος κόσμος, άψογη - ρυθμική και με παλμό ψαλμωδία!
Η πολυαγαπημένη εκκλησία με τους υπέροχους πατέρες Θωμά και Αρτέμιο.
Πολύ ωραίος ιστορικός ναός στο κέντρο της Αθήνας.
Μεγαλοπρεπής και όμορφη εκκλησία σέ γραφικό σημείο
Απο τις πιο όμορφες εκκλησιές .Αξίζει να την επισκευθείτε.
ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΝΑΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΕΡΕΑ.
Ένας πανέμορφος κ ιστορικός ναός!
Υπέροχη εκκλησία μέσα στην παλιά Αθήνα.
Υπέροχη εκκλησία!
Το Πάσχα στην Ανάσταση είναι καταπληκτικά.
Ωραίος ναός με ωραία πλατεία.
Φοβερα ομορφη εκκλησια.Και με ιστορια.
Καλύτερος ναός των Αθηνών
Ιστορική εκκλησία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
Πολύ όμορφος ναός!
Υπέροχος Ναός στο κέντρο της Αθήνας!!!
Πάρα πολύ όμορφη εκλησία
Πολύ ωραία εκκλησία..
Πολύ όμορφος ναος!!
Εξαιρετική ψαλμωδία
Όμορφη καί ιστορική! ! !
Την ευλογία της. !
Υπέροχη εκκλησία!
ΑΨΟΓΑ ΟΛΑ
Κατανυκτική ατμόσφαιρα
Κατανυκτική ατμόσφαιρα
Αγια Ειρήνη
Τέλειο
Εντυπωσιακό
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1850 σε παλαιότερο μεσαιωνικό ναό. Η παλαιότερη μεσαιωνική εκκλησία, η Αγία Ειρήνη, καταστράφηκε τον πρώτο χρόνο της επανάστασης. Μόνο το μπροστινό αριστερό μέρος παρέμεινε άθικτο. Η εσωτερική διακόσμηση του ναού ολοκληρώθηκε μεταξύ 1879 και 1892.
Πριν φύγετε από την Αθήνα, ρίξτε μια ματιά τριγύρω...
Τα όμορφα κτίρια είναι πάντα ιδιαίτερα ελκυστικά!
I stayed at the hotel opposite and woke up to this wonderful view for a few days.
(Μεταφρασμένο)
Έμεινα στο απέναντι ξενοδοχείο και ξύπνησα με αυτή την υπέροχη θέα για λίγες μέρες.
Μεγάλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία σε μια πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας. Χτίστηκε μεταξύ 1847-1850 και ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Αθήνας. Το κτίριο είναι νεοκλασικό και ενσωματώνει αναγεννησιακές και βυζαντινές λεπτομέρειες. Πολλά ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα στην εκκλησία αυτή, όπως η ιεροτελεστία του Όθωνα το 1835 και η κηδεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1843. Το εσωτερικό είναι πολύ εντυπωσιακό και το επίχρυσο τέμπλο δωρήθηκε από τον τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας το 1850. Συνιστάται ιδιαίτερα.
Όμορφη μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία, όμορφη αρχιτεκτονική, βρίσκεται σε μια πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας.
Πολύ όμορφο, το συναντάς με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι αριστερά
Πολύ ωραία εκκλησία.
Nice, beauty ortodox church
(Μεταφρασμένο)
Ωραία, ομορφιά ορθόδοξη εκκλησία
Μια κρυμμένη εκκλησία. Σε καλωσορίζει ως έκπληξη και είναι αρκετά μεγάλο.
Όμορφη αθηναϊκή εκκλησία, με πλούσια διακόσμηση στο εσωτερικό.
(Μεταφρασμένο) Πολύ ωραία εκκλησία
(Αρχικό κείμενο)
Très belle église
Μαγικό θέαμα
Το εσωτερικό είναι πολύ όμορφο και ελεύθερο.
Απαγορεύεται η φωτογράφηση εντός του ναού.
Συναρπαστικό και όμορφο να βλέπεις τη λειτουργία
όμορφη εκκλησία
Παλιά αλλά όμορφη εκκλησία
Πολύ όμορφο!
Όμορφη εκκλησία.
Όμορφη εκκλησία
Peaceful and beautiful
(Μεταφρασμένο)
Ειρηνικό και όμορφο
μου άρεσε
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
Street view και 360
Βίντεο
Πρόσφατα
Όλα